Voor wie is het FODMAP dieet geschikt?

Het FODMAP dieet is niet het volgende mode-dieet. Geen hype, niet hip en je doet het zeker niet voor de lol. Het is een dieet wat ontwikkeld is door twee MDL artsen uit Melbourne, Autralie. Op de Monash universiteit doen Peter Gibson en Susan Shepard onderzoek naar specifieke koolhydraten in onze voeding.

Uit het onderzoek van de Monash universteit is gebleken dat mensen met prikkelbare darm syndroom last hebben van het fermenteren van bepaalde soorten koolhydraten.

Wat is fermenteren?

Fermentatie is het proces waarbij de koolhydraten in onze voeding worden omgezet door micro-organismen (bacteriën en/of gist). Dat proces vindt plaats in onze darmen en als dat proces niet goed werkt krijg je dus last van winderigheid, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel etc.  Nu is het dus zo dat bij iedereen andere fermentatie processen aan de gang zijn.
De een kan heel goed een paar eetlepels champignons eten, de andere krijgt al kramp als hij er naar kijkt.

Hoe werkt het FODMAP dieet?

Het dieet wat wij online begeleiden werkt als volgt. Eerst ga je twee weken alle FODMAP’s (dus specifieke koolhydraten) uit je voeding halen. Je krijgt van ons een weekmenu met recepten en boodschappenlijstjes. Na de eerste twee weken blijf je het dieet doen, maar nu gaan we starten met testen. Gedurende een bepaalde periode (keuze is aan jou of je het achter elkaar doet of in stapjes opbreekt) ga je producten die hoog in één van de FODMAP’s zijn testen. Heb je er last van? Dan is het handiger deze uit je dieet te laten.

Geen last? Dan kan je die lekker blijven eten! Hieronder zie je een korte film van dietist SIgrid van de Marel – Sluijter waar ze een korte uitleg geeft. Wil je meer weten over wat nu hoog / laag is in FODMAP? Download dan hier onze gratis lijstjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *