Moussaka

Griekse moussaka (4 personen)
Bereidingstijd: 60 minuten (inclusief oventijd)

Ingrediënten
1 aubergine
750 g ontvelde tomaten (blik)
5 el olie
500 g rundergehakt
350 g aardappelschijfjes
Geraspte kaas

Kruidenmix:
1 tl zwarte peper
2 tl peterselie
1 tl kaneel
½ tl nootmuskaat

Sausmix:
2 el olie
40 g boekweitmeel
400 ml rijstmelk
Snufje nootmuskaat
Snufje peper
2 el tomatensap (restant uit blik tomaten)

Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Snijd de aubergine in dunne plakjes en hak de ontvelde tomaten.
3. Verhit 3 eetlepels olijfolie en bak daarin de aubergines beetgaar en leg ze vervolgens opzij.
4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg de kruidenmix toe aan het gehakt. Voeg vervolgens de tomaten toe.
5. Vet een ovenschaal in met olijfolie en vul dit met een laag gehaktsaus, gevolgd door een laag aardappelschijfjes en een laag aubergineplakjes. Herhaal dit tot alles in de ovenschaal zit, en eindig met een laag gehaktsaus.
6. Maak de saus door een roux te maken van de olie, boekweitmeel en rijstmelk. Doe dit in een pan met dikke bodem. Voeg de olijfolie toe en laat dit warm worden op middelhoog vuur. Voeg vervolgens de boekweitmeel toe en laat dit 2 minuten bakken. Vervolgens voeg je de helft van de rijstmelk toe. Doe dit goed mengen met een garde tot de klontjes verdwijnen. Voeg vervolgens in stapjes de rest van de rijstmelk toe, tot de saus dikker is. Breng de saus op smaak met nootmuskaat, peper en de tomatensap die over is van de blikken tomaten.
7. Voeg de saus toe over de ovenschaal. Voeg vervolgens de kaas toe, wanneer je dit kunt eten of hebt gekozen voor de vegankaas.
8. Laat de moussaka in 40-50 minuten gaar worden in de oven.

De saus is waterig wanneer deze uit de oven komt, dit is normaal. Er zitten geen gluten in om de saus stevig te binden. Het heeft wel de lekkere smaak afgegeven en maakt het geheel wat romiger.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *