Glutenvrije “pasta” in een handomdraai

Pasta eten zonder gluten en zonder Fodmaps is een makkie. Maak bijvoorbeeld eens courgetti; slierten van courgettes. Even warmen in een pan en op smaak maken met wat olie en kruiden en klaar!

Courgettes zijn op dit moment spotgoedkoop. In de zomer maak je iedere moestuinier blij als je hem of haar van ze verlost. Met een volkstuin heb je er snel veel te veel. Wij oogsten iedere dag een flink aantal van die groene jongens en tot voor kort wist ik niet zo goed wat ik met al die courgette kon doen. Het is een groente met een weinig uitgesproken smaak. Rauw geef ik de voorkeur aan komkommer. Gekookt vind ik ze niet echt lekker. Soep is goed te doen, maar gaat mij snel vervelen. Gegrilde courgette is lekker, maar meer werk én met alleen grillen kom ik niet door mijn voorraad heen.

Bij een glutenvrij dieet of dieet vrij van Fodmaps zijn courgettes ideaal. Juist omdat ze neutraal van smaak zijn kun je ze ideaal combineren. Op internet staan tal van recepten van brood, cake en koekjes met geraspte courgette als hoofdingrediënt. Zoals je wellicht weet zijn groenten goede bronnen en vitaminen en vezels maar heeft het wel een andere waarde in koolhydraten en energie dan n deegproduct zoals pasta. Kijk dus zelf hoe en hoevaak jij groente kan gebruiken ter vervanging voor jouw pasta of andere graanproducten.

Pastagerechten

Je kunt plakken (gegrilde) courgette goed gebruiken als lasagnebladen maar je kunt er ook zelf andere pastavormen van maken. De makkelijkste vorm is courgetti – spaghetti van courgette – te maken. De slierten kun je maken door dunne plakken te snijden met een dunschiller of kaasschaaf en die daarna met een mes in smalle repen te snijden.

Spiraalsnijder

Deze week heeft Lidl een setje spiraalsnijders in de aanbieding. Het zijn een soort grote puntenslijpers die een spiraal, dunne of iets dikkere slierten maken van een courgette, wortel, rettich of andere groente. Drie euro vond ik het proberen waard en ik ben zeker tevreden. Het resultaat ziet er goed uit. De snijders hebben weinig ruimte nodig in mijn keukenla. Wel moet je uitkijken bij het afwassen en niet met je vingers de binnenkant schoon willen poetsen, dan snij je je lelijk.
Ook andere winkels hebben geregeld deze voordelige en superfijne spiraalsnijders te koop; echt een aanrader!

Simpel Courgetti recept

  • Snijd een of meerdere courgettes met de spiraalsnijder
  • Kook water met wat zout of eventueel kruiden naar wens en blancheer de courgetti
  • Leg een portie courgetti op een bord en besprenkel met Extra Vierge olijfolie
  • Maak het geheel af met versgemalen peper en lekkere Parmezaanse kaas.

Ik ben trouwens heel benieuwd of het lukt om courgetti te drogen en te bewaren voor de winter. Als iemand daar ervaring mee heeft, laat het dan weten…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *