10 tips om je buikpijn aan te pakken

Ongeveer 1 op de 10 Nederlanders heeft last van het prikkelbare darm syndroom (PDS). Klachten lopen uiteen van buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree, verstopping en gasvorming. Hoe PDS ontstaat is helaas nog niet duidelijk, wel weten we dat het stress en voeding de klachten kunnen verergeren. Graag delen we hier een aantal wetenschappelijk bewezen therapieën waarmee de klachten aangepakt kunnen worden.

  1. Probeer het FODMAP arme dieet. Bij ongeveer 75% van de mensen die het dieet heeft gevold zijn er minder klachten waarneembaar.
  2. Pak diarree aan. Het FODMAP dieet kan daarbij ook helpen omdat je voedingsmiddelen weglaat die veel water aantrekken. Wanneer de diarree te erg is vraag dan aan je specialist of er een onderzoek gedaan kan worden naar je darmbacteriën, mogelijk dat die de veroorzaker zijn. Met een kuur kunnen de darmbacteriën weer op het juiste pad gezet worden.
  3. Probeer pepermuntolie. Vraag je huisarts of specialist om een recept, het is belangrijk farmaceutische kwaliteit pepermuntolie te gebruiken en waarvan de capsules een maagsapresistente laagje hebben.
  4. Bij verstoppingsklachten kunnen extra vezels ook verlichting geven. Gebruik bij voorkeur vezels zonder zoetmiddelen en andere toevoegingen, denk hierbij aan psyllium vezels.
  5. Probeer eens door een PDS-therapeut aangeboden behandeling ‘Darmmanagement bij PDS’ te volgen. Het is een combinatie van darmgerichte hypnotherapie, aangevuld met lichaamsoefeningen. Deze behandeling duurt acht tot twaalf sessies van een uur. De ontspannende therapie werkt erg goed bij veel mensen, 75 tot 80% geeft aan verbeteringen te voelen.
  6. Kom uit je stoel! Dagelijks bewegen is ook goed voor je darmen. Denk aan een wandeling van 30 minuten per dag of yoga oefeningen.
  7. Met probiotica kunnen ook goede resultaten geboekt worden. Je hebt ze zowel in een flesje als in capsules. Het is fijn voor je darmen wanneer er meerdere stammen in zitten, je kunt dat aflezen op de verpakking.
  8. Regen darmkrampen zijn diverse medicijnen te verkrijgen, veelal op recept. Vaak werken die pas na een aantal weken, geef dus niet te snel op als het niet gelijk lijkt te werken.
  9. In sommige gevallen kan de arts ook kalmerende medicijnen voorschrijven. Zeker wanneer je een stressvol bestaan hebt kunnen deze medicijnen je helpen de invloeden van stress te verminderen.
  10. Drink voldoende. Geadviseerd wordt om minimaal anderhalve liter te drinken per dag. Probeer frisdrank, koffie en sterke thee te beperken tot 1 glas per dag. Water, slappe thee en bouillon zonder knoflook en ui zijn aan te bevelen.

Het FODMAP arme dieet

FODMAP is een afkorting, elke letter staat voor een groep koolhydraten waarbij uit onderzoek is gebleken dat die voor klachten kunnen zorgen. De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen.
In het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen worden de klachten aangepakt en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden. Dat onderzoeken doe je door een eliminatie – herintroductie dieet.
Zelfzorg programma
Wil je aan de slag met het FODMAP arme dieet om je buikpijn klachten aan te pakken? Maak dan nu gebruik van het online programma waarmee je direct aan de slag kunt!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *