Mag je dit eten bij het FODMAP arm dieet?

herintroductie-fodmap-schema

 

Zeker een paar keer per dag op Facebook, Twitter en via de website krijgen we de vraag: Mag je dit … eten bij het FODMAP arm dieet? Het leuke is, bijna altijd is het antwoord hetzelfde.

Het FODMAP arm dieet is erop gericht dat je er achter komt welke voedingsmiddelen bij jou klachten geven. Een aantal voedingsmiddelen zijn getest, die kan je terugvinden op onze lijsten en in de app van de Monash Universiteit. Gedurende de eerste weken van het FODMAP arm dieet volg je de eliminatiefase. Dat is bij de meeste mensen 2 tot 6 weken een streng FODMAP arm dieet volgen met enkel producten die getest zijn op FODMAPs en die ‘groen’ op de lijst en in de app zijn. Daarna start de herintroductie fase, daar ga je, volgens een schema de groepen FODMAPs testen om er achter te komen hoeveel je van elke groep kunt verdragen.wel-klachten
Heb je alle groepen getest? Dan weet je als het goed is waar je aan toe bent!

Dus het antwoord op de vraag: Mag je dit … eten bij het FODMAP arm dieet? is altijd eerst: in welke fase van het dieet zit je?

  • In de eliminatie fase: kies er dan voor om geen producten te eten die niet getest zijn, dus die niet in de app voorkomen.
  • In de herintroductie fase: test het product! Neem de eerste dag een halve portie, de tweede dag een normale portie en de derde dag een extra grote portie. Ga alleen door naar de volgende portiegrootte als je geen klachten hebt gekregen. Wanneer je klaar bent met de hele herintroductie fase kan je dit product weer gaan eten.
  • Klaar met de herintroductie fase: test dan ook het product, net zoals je in de herintroductie fase zou doen als je wilt weten hoe je reageert. Dat hoeft natuurlijk niet, je kunt ook het ‘gewoon’ eten, alleen dan is de kans wat groter dat je klachten weer gaan opspelen.

geen-klachtenKortom, je mag na de eliminatie fase alles eten. Je wilt echter voorkomen dat je (te veel) klachten krijgt, daarom is het verstandig te testen hoeveel van een product kunt eten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *