Mijn ontdekking van het FODMAP dieet

Toen ik nog een schattig klein meisje was had ik al last van buikpijn wanneer Sinterklaas op school kwam. Zo lang als ik mij kan herinneren heb ik last van mijn darmen wanneer ik iets spannend vind of gestrest ben. De buikpijn was vervelend, maar gelukkig niet zo erg dat ik er last van had bij mijn dagelijkse bezigheden.

Antibiotica invloed op je darmen?

Toen ik een jaar of 20 was kreeg ik last van een ontzettend hardnekkige blaasontsteking. Ik heb hiervoor uiteindelijk 2,5 jaar antibiotica moeten slikken. Nu ben ik geen arts, maar ik vermoedde dat hierdoor mijn buikpijn erger is geworden. Inmiddels weet ik zeker dat antibiotica niet goed is voor je darmflora! De krampen werden zo heftig dat ik er nu wel last van kreeg tijdens werk. Na wat probeersels leek iedere dag starten met een probiotica drankje te helpen. Fijn!

Leven met buikpijn in een ander land

Twee jaar geleden ben ik geëmigreerd naar het prachtige Lissabon. Als je verhuisd naar een ander land merk je dat je je moet aanpassen aan het land. Tijdens de eerste weken merkte ik een verschil in mijn stoelgang. Dit had ik verwacht, dus was hier op voorbereid. Altijd Immodium in mijn tas, veel water drinken en oppassen met alcohol waren mijn voorzorgsmaatregelen. Toen het spannende van het verhuizen eraf was, kwam ook de regelmaat in mijn leven terug. Ik ging boodschappen doen en weer zelf koken. Helaas kwam hiermee de regelmaat in mijn stoelgang niet terug. De krampen werden weer erger, en ik had steeds vaker een opgezette buik.

Het FODMAP arm dieet

Na veel gedoe bij verschillende dokters stelde één van deze voor dat ik eens met het FODMAP arme dieet zou beginnen; wellicht werd mijn buikpijn minder. Ze krabbelde een website op een papiertje en ik stond weer buiten. Vrij sceptisch begon ik te googelen. Na veel gelezen te hebben ben ik uiteindelijk begonnen aan het dieet. Eerst het elimineren; ‘baadt het niet dan schaadt het niet’ hield ik mezelf voor… Na ongeveer een week begon ik verschil te merken en al na 3 weken was ik compleet klachtenvrij! Ik was weer vrolijk en energiek, het was een wonder!

Sindsdien heb ik veel geleerd over mijn eigen lichaam, PDS en FODMAP en welke voeding ik wel of beter niet kan gebruiken. Volg mijn blogs en lees meer over mijn reis…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *