Groentepizza

Groentepizza (2 personen)
Bereidingstijd: 50 minuten + 40 minuten rijstijd

Ingrediënten

Pizzadeeg:
250 g boekweitmeel/
rijstmeel
½ tl zout
½ zakje gistkorrels
1 tl suiker
2-3 el (olijf)olie

Pizzasaus:
2 el (olijf)
olie
1 blik tomatenblokjes
½ tl oregano
Zout
Versgemalen peper

Groentetopping:
Oregano
100 g geraspte kaas
2 plakken ham, in stukken
3 tomaten, in plakken
100 g courgette, in plakken
1 gele paprika, in stukjes

Bereidingswijze
1. Er kan hier gekozen worden voor boekweitmeel of rijstmeel. Beide is goed te gebruiken. De rijstmeel bodem is alleen erg korrelig en kan niet worden gebruikt voor bijvoorbeeld Calzone pizza’s. De boekweitmeelbodem heeft een wat overheersende smaak en is duidelijk aanwezig. Beide bodems zijn dun, de bloem kan naar gelang de smaak worden gevarieerd.
2. Meng de meel en het zout in een beslagkom door elkaar, maak een kuiltje in het midden. Strooi in het kuiltje de gistkorrels en de suiker. Schenk de olie en ca. 150 ml handwarm (maximaal 40˚C) water erbij en meng het geheel. Dit kan met de hand, maar ook machinaal. Als je het met de hand doet zal het aanvoelen als zand met water, dit komt door de meel en is normaal. Maak er een samenhangende massa van. Het zal niet zo’n mooi deegje worden als bij gewone bloem.
3. Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met boekweitmeel of rijstmeel bestoven ondergrond. Het kneden is minder belangrijk dan bij normaal bloem, omdat de gluten niet hoeven te worden bevordert voor hun ontwikkeling. Kneed het net zolang tot het een mooi samenhangend deeg is.
4. Vorm van het deeg een bal, leg hem in een schone kom en laat hem afgedekt met een doek of plasticfolie zo’n 30-40 minuten rijzen op een warme plek.
5. Maak ondertussen de pizzasaus. Verhit de olie in een steelpan en tomaten met het vocht.
6. Voeg de de kruiden toe aan de pan en breng het aan de kook. Laat de saus pruttelen op een laag vuur, zonder deksel, tot hij dik en geurig is, ongeveer 20 minuten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
7. Verwarm de oven voor op de hoogste stand (als het kan 275˚C, maar 200˚C kan ook) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
8. Bestuif het werkblad met de boekweitmeel of rijstmeel, rol het deeg met een deegroller tot een ronde plak. De rijstmeel zal niet erg goed met een deegroller uitgerold worden en kan beter met de handen plat geduwd worden. De bodem zal hierdoor minder gelijk zijn, maar zorg er in ieder geval voor dat het goed plat is.
9. Leg de deegbodems op de bakplaat, het kan handig zijn om het deeg op de bakplaat uit te rollen, omdat het slecht aan elkaar plakt en bij het verplaatsen mogelijk uit elkaar valt. Maak de randen iets dikker zodat de saus er niet vanaf kan druipen. Verdeel de saus over de pizza en bestrooi met oregano en 50 gram geraspte kaas.
10. Verdeel achtereenvolgens over de pizza de ham, tomaten, courgette en paprika. Strooi daarover nog wat oregano en 50 gram geraspte kaas.
11. Bak de pizza in het midden van de oven in 10-15 minuten gaar, als de oven wat kouder is heeft dit wat langer nodig.

De topping van de groentepizza kan natuurlijk gevarieerd worden al naar gelang de eigen smaak en voorkeur. Je kunt ook een ander soort pizza maken; maak bijvoorbeeld ook eens een pizza met gehakt of ham-ananas…

Tip: Voor vier personen is het handiger om twee pizza’s te maken.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *