Heerlijke kruidnoten!

kruidnoten-1Wat een lekkere dingen liggen er allemaal in de winkels in de Sinterklaas periode! Zo jammer dat er vaak ingrediënten inzitten waar je klachten van kunt krijgen als je last hebt van prikkelbare darm syndroom…

Maar zelf bakken is natuurlijk een prima alternatief. Het is heel leuk om te doen en je huis ruikt heerlijk. Om uit vinden wat het lekkerste is hebben we een basisrecept gebruikt van AllergieKookboek.nl en die aangepast. Zo hebben we diverse meelsoorten gebruiken ook diverse soorten suiker. Dat laatste hoeft helemaal niet met het FODMAP arme dieet, maar ik was gewoon erg benieuwd naar de bakeigenschappen van kokosbloesemsuiker en palmsuiker. Een goede uitleg over de verschillen van de soorten suiker kan je vinden in de blog van Hayke Tjemmes.

We zijn begonnen met deze ingrediënten, voldoende voor zo’n 35 kruidnootjes.

1e test Speltmeel en basterdsuiker

Dit heb je nodig:
100 gram speltmeel
50 gram donkere basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder (ik gebruik die van Natufood)
50 gram zachte boter (ik heb plantaardige boter gebruikt van AH)
1 1/2 theelepel speculaas kruiden (ik gebruik Speculaas Joy van Simply Spices)
3 theelepels lactose vrije melk

Zo maak je het klaar:
Zet de oven aan op 175 graden. Meng alle ingrediënten tot een soepele deegbal en leg deze afgedekt ongeveer 10 minuten in de koelkast. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en pak de deegbal uit de koelkast.  Maak van het deeg kleine balletjes en druk ze een beetje plat als je ze op het bakpapier leg. Bak de kruidnoten in 15 minuten gaar.

kruidnoten-22e test Speltmeel en kokosbloesemsuiker

In plaats van de 50 gram basterdsuiker heb ik 50 gram kokosbloesemsuiker gebruikt. Let wel op, kokosbloesemsuiker is nog niet getest, er staan veel tegenstrijdige berichten op internet, onderzoek dus zelf of en hoeveel je ervan kunt gebruiken.

3e test Speltmeel en palmsuiker

Hier heb ik de 50 gram basterdsuiker vervangen voor 50 gram palmsuiker.

4e test Speltmeel en tagatesse

Tagetesse is een suikervervanger van Damhert, te koop bij onder andere de Jumbo.

5e test Quinoa meel en kokosbloesemsuiker

Hier heb ik 100 gram quinoameel gebruikt, ik moest iets meer melk toevoegen dan bij het speltmeel.

De bak- en smaak test

Natuurlijk moesten alle kruidnoten geproefd worden! Maar eerst werden ze goed bekeken. Zien ze er wel ‘lekker’ uit en ruiken ze goed? Hoe kwamen ze uit de test…

1e test: spelt met bruine suiker
Deze leken het meeste op die uit de winkel. Ze werden mooi bruin, klein beetje ruwe structuur en smaakte prima! Op de foto zie je ze onderaan liggen.
2e test: spelt met kokosbloesemsuiker
Ze rolde prima uit, de structuur na het bakken was wat gladder dan de kruidnoten uit de winkel. Smaak was prima. Je ziet ze linksboven op de foto.
3e test: spelt met palmsuiker
Na het bakken kwamen deze als donkerste uit de oven. Ook waren ze erg knapperig, misschien wel een beetje te hard. Ik zou de volgende keer ze iets eerder uit de oven halen. Smaak was prima. Je ziet ze bovenaan op de foto.
4e test: spelt met tagatesse
Bij het verwerken van de ingrediënten merkte je geen verschil. Maar eenmaal uit de over waren ze niet zo bruin als de anderen. Ook waren ze niet zo zoet, zelfs een beetje zout. De volgende keer zou ik iets meer tagatesse gebruiken. Je ziet ze linksonder op de foto.
5e test: quinoa met kokosbloesemsuiker
Quinoa heeft een beetje aardse smaak, ik was benieuwd of deze zou overheersen. Ze kwamen prima uit de oven en zagen er mooi uit. Je ziet ze op de foto aan de rechter kant. De kruidnoten vallen bijna uit elkaar als je ze eet, het valt een beetje uiteen in je mond. Ook de quinoa-smaak kwam erg naar voren, ik zou de volgende keer iets meer speculaas kruiden gebruiken.

Conclusie van het testpanel, bestaande uit mijn kinderen en twee vriendinnen, de kruidnoten met speltmeel en bruine suiker komt op de tweede plaats, winnaar zijn de kruidnoten met kokosbloesemsuiker. Alles is overigens schoon opgegaan 🙂

 

 

7 gedachten over “Heerlijke kruidnoten!”

 1. Ik had hetzelfde recept genomen als het eerste (spelt en basterdsuiker) en het speltmeel vervangen door boekweitmeel, smaakte ook heel lekker!

 2. Het Fodmapdieet is echt een doorbraak in mijn leven!
  eindelijk mijn darmen op orde!
  Tot nu toe heb ik nog geen kokosbloesemsuiker gebruikt omdat ik er ook niet achter kwam of
  hoog of laag in fodmaps is…het is (denk ik ) een vruchten-achtige-suiker (zoiets als honing)
  dus heb ik het vermeden.
  Omdat je het gebruikt hoop ik dat ik mag aannemen dat het oke is! klopt dat?

  1. Het is inderdaad nog niet getest, er wordt wel veel over gesproken online. Maar een eenduidig verhaal is er helaas niet. Wil je het gaan gebruiken, onderzoek dan zelf hoeveel je ervan kunt gebruiken.

 3. Wat bedoel je met plantaardige boter?
  Ik gebruik bij het bakken altijd de ongezouten plantaardige margarine van AH. Hier zitten geen melkbestanddelen in. In de gezouten versie wel!
  De pepernoten lijken me heel erg lekker!!

 4. Beste Marloes, vandaag heb ik voor de intocht van Sinterklaas deze pepernoten gebakken. Ik heb het recept volledig gevolgd (speltmeel + bruine basterdsuiker), alleen helaas zijn de pepernoten ingezakt. De eerste paar minuten stegen ze heel mooi op in de oven, maar daarna zijn ze als zoutzakken ingezakt.. Hoe komt dit? Ze smaken overigens wel heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *