Zoute Caramel Saus

Omdat je FODMAP arm eet, hoef je nog niet jezelf alles te ontzeggen. Suiker is bijvoorbeeld géén FODMAP, dus dat mag je gebruiken. Nu is het wel suiker he, dus gebruik het met mate. Te veel suiker kan je darmen ook onrustig maken. Een scheutje over je pannenkoeken zoals hier kan echter bij de meeste mensen geen kwaad, dus als je het eet geniet dan ook met volle teugen!

Dit recept is het geschikt voor het FODMAP arm dieet, bovendien is het ook te maken zonder gluten, lactose, melk, kippenei, lupine, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, selderij, sesam, soja, sulfiet, tarwe, vis en weekdieren.

Ingrediënten:

  • 200 g suiker
  • 90 g boter (omdat je maar een beetje gebruikt per keer kan je roomboter gebruiken, maar plantaardige -dus zonder koemelk en lactose-  boter kan ook)
  • 120 ml room (Rijst room of Oatly room)
  • 1 tl zout

Zo maak je het klaar:

Doe de suiker in een steelpan en zet het pannetje op middelhoog vuur. Gebruik een houten lepel of spatel om regelmatig te roeren. Blijf erbij, want je kunt het snel verbranden. Als de suiker gesmolten is, doe je de boter erbij in kleine blokjes of scheutjes. Let op, de suiker is gloeiendheet dus het kan enorm spetteren! Blijf roeren tot je de boter niet meer ziet en voeg dan de room toe. Laat het 1 minuut doorpruttelen, blijf daarbij wel roeren. Haal dan de caramel van het vuur en schep het zout erdoor. Niet gelijk gaan proeven, daar is het veel te heet voor. Laat afkoelen en schenk het over in een schone glazen fles of pot. Je kunt het ongeveer twee weken goed afgesloten bewaren in de koelkast. Voor gebruik is het handig het even kort op te warmen zodat het beter ‘loopt’. Lekker over pannekoeken, koekjes en toetjes.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *