Alcohol en het FODMAP dieet

2017 is bijna ten einde en dat betekent dat oud & nieuw voor de deur staat. De jaarwisseling laten we natuurlijk niet ongemerkt voorbij gaan en er is dus reden voor een feestje. Bij een feestje hoort voor veel mensen ook alcohol. Met oud & nieuw drinken we champagne, prosecco, misschien wel zelfgemaakte cocktails of gewoon een biertje of wijntje. Maar wat nu als je bezig bent met het FODMAP dieet? Hoe ga je dan om met alcohol tijdens een feestje? En wat kun je wel en niet hebben? Dat vertellen we je in deze blog!

Welke alcoholische dranken zijn low FODMAP?

Bier

Ja, bier is low FODMAP! Ondanks dat er tarwe en gerst in zit. Monash University geeft aan dat 1 biertje een veilige hoeveelheid is. Je kunt hierbij je eigen tolerantieniveau testen. Ik krijg bijvoorbeeld van een glas bier al een enorm opgezette buik, dus ik drink geen bier. Maar het zou goed kunnen dat jij prima 2 of 3 biertjes op een avond kunt drinken zonder er last van te krijgen. Ben je erg gevoelig voor tarwe of gluten? Kies dan voor een glutenvrij biertje.

Wijn

Rode wijn, witte wijn (zowel zoet als droog), mousserende wijnen (champagne!) zijn low FODMAP. Alleen zoete dessert wijnen, zoals sherry en port zijn hoog in fructose en daarom niet low FODMAP. Ook bij wijn is 1 glas een veilige hoeveelheid.

Gin, wodka en whisky

Gin, wodka en whisky zijn ook low FODMAP. Een glas van 30 ml is een veilige hoeveelheid. Maak je een mixdrankje? Let er dan op dat frisdrank of sap dat je gebruikt om de alcohol mee te mixen ook low FODMAP is. Ook tonics waarmee gin & tonics gemaakt worden bevatten soms ingrediënten die hoog zijn in FODMAPs.

Wat als ik een drankje wil drinken dat niet getest is?

Monash University heeft nog niet alle alcoholische dranken getest op FODMAPs. Tot nu toe is van alleen rum en zoete dessert wijnen bekend dat deze drankjes hoog in FODMAPs zijn. Als je een drankje wilt drinken dat nog niet getest is op FODMAPs, dan kun je voor jezelf testen hoe je hier op reageert.

Doe dit niet als je nog in de eliminatie fase zit, zorg er dan voor dat je alleen drankjes drinkt die getest en low FODMAP zijn. Je kunt het beste thuis een drankje uitproberen, want je wilt liever niet op een feestje met een onrustige buik rondlopen!

Drink met mate

Een vervelend advies om te moeten geven zo net voor oud & nieuw, maar als je het FODMAP dieet volgt, kun je het beste met mate drinken (en eigenlijk is dat altijd het beste natuurlijk). Zoals je in het overzicht hierboven al zag, zijn de meeste drankjes low FODMAP tot 1 glas per keer. Als je de drankjes over een avond verspreidt, kan het best dat jij 2 tot 3 drankjes kunt drinken zonder er last van te krijgen, maar een avond helemaal los gaan zonder klachten zit er voor iemand met PDS waarschijnlijk niet in (en voor iemand zonder PDS ook niet ;)).

Zorg er ook voor dat je niet drinkt op een lege maag, want dat kan eerder darmklachten geven en wissel je alcoholische drankjes af met non-alcoholische dranken.

Zo, ik hoop dat je nu genoeg weet om lekker te gaan genieten van je oud & nieuw!

Alvast een heel fijn oud & nieuw en een gelukkig 2018 gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *