Past mijn klacht bij PDS?

Iedereen heeft wel eens over PDS, voluit prikkelbare darm syndroom of spastische darm, gehoord. Het is een term die makkelijk gebruikt wordt als er sprake is van darmproblemen. Mensen met PDS zullen het ermee eens zijn dat het voor lang niet iedereen helder is wat het precies inhoudt, wanneer er werkelijk sprake is van PDS en wat dan de klachten kunnen zijn. Wist je bijvoorbeeld dat er al drie maanden sprake moet zijn van klachten, voordat de diagnose überhaupt gesteld kan worden?

Allereerst goed nieuws; PDS is geen ziekte! Kort gezegd is het is een functionele darmaandoening, waarbij verkramping van de darm optreed zonder duidelijke oorzaak. Het is een aandoening die veel ongemakken met zich meebrengt die zich op veel manieren kunnen uiten. Het stellen van de diagnose is lastig, doordat klachten ook bij andere aandoeningen kunnen passen en soms simpelweg niet te linken zijn aan de darm.

Meest voorkomende klachten bij PDS

De meeste voorkomende klachten van PDS zijn vrij overzichtelijk, bijna iedereen heeft hier -in wisselende mate- last van:

 • Een afwijkend defecatiepatroon. Dit kan in de vorm van diarree (meer dan 3x per dag), obstipatie (minder dan 3x per week) of een combinatie van beide. Soms is er sprake van slijm bij de ontlasting.
 • Buikklachten uiteenlopend van een onprettig gevoel tot ernstige darmkrampen. Buikpijn kan op diverse plekken in de buik voorkomen, echter bevindt het zich meestal rond de navel of onderin de buik.
 • Opgezette buik
 • Misselijkheid
 • Vol gevoel

Klachten die niet direct aan PDS gelinkt worden, maar waar wel zeker sprake van kan zijn: maagzuur, maagpijn, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, depressieve gedachten, angsten, slaapstoornissen, verlies van libido, weinig energie of gewichtsverlies.

Er wordt wel eens gezegd dat de darmen het tweede brein van ons lichaam zijn. Bij iedereen staan de hersenen en darmen in nauw contact met elkaar, maar bij mensen met PDS is dit in extreme mate het geval. De darmen geven meer alarmsignalen af (dan normaal).

Zijn het alleen je darmen?

Hoewel er altijd gesproken wordt over het prikkelbare darm syndroom, valt er te concluderen dat het hele spijsverteringsysteem betrokken is bij deze aandoening. In zowel de slokdarm, maag, darm en endeldarm kunnen zich problemen voordoen. Aangezien dit veel minder voorkomt, wordt dit ook een stuk minder ter sprake gebracht.

Samenvattend is PDS een aandoening die lastig te diagnosticeren is wegens een grote diversiteit aan klachten. Twijfel niet bij ‘vage’ klachten, maar breng ook deze ter sprake bij de huisartsen of specialist.

4 gedachten over “Past mijn klacht bij PDS?”

 1. Ik heb bijvoorbeeld ook last zere ogen en vaak verkoudheid, is dit of een allergische reactie op eten of onderdeel van pds?

  1. Mar, dat klinkt eerder als een allergie voor bijvoorbeeld pollen of huisstofmijt, of wellicht een kruisreactie. Ik zou daarmee even langs de huisarts gaan.

 2. Heb ook last v tijdens een aanval pds v duizeligheid en gevoel v griep,erge loopneus en hoesten,geen koorts.
  Spierpijn , koud aanvallen, en de andere bekende symptomen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *