De zomervakantie staat weer voor de deur! Volg jij het FODMAP-dieet dan houdt dit wellicht iets meer voorbereiding in. Niet alleen; de koffers pakken en op vakantie gaan! Sommigen blijven in eigen land, waar anderen het zoeken in verre oorden. Maar hoe pak je het aan als je het low-FODMAP dieet volgt of gevolgd hebt? Kan je dan wel op vakantie? Natuurlijk kan dat!
Een goede voorbereiding is daarbij wel belangrijk. Of je nu net aan het FODMAP dieet begonnen bent, al even met het dieet bezig bent of inmiddels weet wat jouw overgevoeligheden zijn, een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom geef ik 5 tips waarmee je met jouw dieet een fijne, zorgeloze vakantie tegemoet kunt gaan.
Tip 1: bereid je voor
Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt vaak gezegd. Maar hoe bereid je je voor? Heb je al op Google Maps gekeken waar je heen gaat? Op Google Maps staan namen en websites van restaurants in de buurt van je bestemming. Vaak kun je via de website de menukaart al zien. Op de menukaart staan soms al allergenen vermeld. Wanneer dit niet het geval is kun je via de contactgegevens een e-mail versturen naar het desbetreffende restaurant. Ervaring leert dat veel eigenaren openstaan om mee te denken. Ga je in Nederland op vakantie? Vraag dan via mail, of telefonisch, of ze bij een restaurant in de buurt van je bestemming ook rekening kunnen houden met jouw intolerantie. Je op deze manier voorbereiden geeft zekerheid en kan teleurstelling voorkomen.
Tip 2: stel je pakket samen
Vul voor vertrek een doos met (houdbare) FODMAP-proof voedselwaren. Hierin gaan bijvoorbeeld: rijstnoodles of glutenvrije macaroni, spelt- ontbijtcrackers of voorverpakte glutenvrije afbakbroodjes. In veel landen kun je dit soort producten gewoon kopen, maar het geeft zeker de eerste dagen een rustgevend gevoel wanneer je hier niet in een vreemd land in een vreemde supermarkt naar hoeft te zoeken. Voor kinderen die het dieet volgen zijn eigen snoepjes ook aan te raden! Let – wanneer je met het vliegtuig gaat – op de hoeveelheden die je mee mag nemen. Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen mag je extra bagage meenemen als je een voedselovergevoeligheid hebt. Vraag ernaar bij je reisbureau of -maatschappij.
Tip 3: bedenk simpele gerechten
Wanneer je beschikt over een keuken op je bestemming, hoef je niet iedere avond uit eten (van vet en zout eten enkele weken worden je darmen ook niet blij). Maar als je op vakantie bent, heb je vaak geen zin om uitgebreid te koken. Vaak is het daar te warm voor of je hebt er gewoon geen zin in. Bedenk daarom van te voren wat simpele gerechten die je in een half uurtje op tafel kunt zetten. Begin met een basis van bijvoorbeeld pasta/rijst/noodles en vul deze aan met lokale (onbewerkte) producten zoals verse groenten en een stukje vis of vlees. Door van te voren wat menu’s te bedenken hoef je op je vakantieadres alleen nog maar een boodschapje te doen en voila: le diner est fini!
Tip 4: uit eten gaan
Natuurlijk wil je op vakantie heerlijk uit eten kunnen gaan en dat kan ook gewoon tijdens het FODMAP dieet. Vraag altijd om een allergenen-kaart. In veel Europese landen hebben ze deze. Zo weet je precies welke gerechten bijvoorbeeld gluten of zuivel bevatten. Zoek van te voren een paar standaard zinnen op in de taal van het land waar je naar toe gaat, zoals: ‘kan ik hier iets bestellen wat glutenvrij is?’Of: ‘ik wil mijn salade graag zonder dressing’. Veilige gerechten zijn vaak: salades en vis- of vleesgerechten.
Tip 5: wees niet te streng voor jezelf!
Deze tip is misschien nog wel het belangrijkst: wees niet te streng voor jezelf! Net als thuis, kan het ook tijdens vakantie wel eens anders lopen dan je hebt voorbereid. Soms weet je gewoon niet zeker wat er voor ingrediënten in het gerecht zitten dat op je bord ligt. Wanneer je heel de dag bezig bent met wat je wel of niet mag eten, kun je bijna niet meer ontspannen en dat is precies wat nu juist zo fijn is op vakantie!
Een hele fijne vakantie gewenst!