Mag ik zetmeelhydrolysaten?

Glucosestroop, dextrose en maltodextrine zijn zogenoemde zetmeelhydrolysaten. Dit zijn bewerkte producten op basis van tarwe. Een graan dat op de rode lijst tijdens de eliminatiefase van het FODMAP arm dieet. Mag je deze voedingsstoffen tijdens je dieet dan wel gebruiken?

Gelukkig wel!

Wellicht heb je de naam van deze stoffen wel eens horen vallen en weet je dat deze afkomstig zijn van tarwe. Tarwe bevat gluten en nog belangrijker bij PDS; fructanen! Daarom staat deze op de rode lijst wanneer je start met het FODMAP arm dieet.

Allereerst werden deze stoffen specifiek getest voor coeliakiepatiënten. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft op basis van uitgevoerde studies onder coeliakiepatiënten de conclusie gevormd dat het onwaarschijnlijk is dat zetmeelhydrolysaten op basis van tarwe, klachten veroorzaken. Op basis van het advies van het EFSA heeft de Europese commissie in 2007 besloten dat hydrolysaten permanent worden uitgesloten van allergeen etikettering betreft gluten.

De garantie geen gluten is helaas geen garantie dat er ook geen reactie bij PDS optreedt. Dit omdat de klachten bij PDS niet afkomstig zijn van de gluten maar van andere stoffen -de FODMAPs- zoals fructanen in glutenbevattend graan….

Dus ja of nee?

JA! Wanneer je het FODMAP arm dieet volgt kun je met een gerust hart producten gebruiken die glucosestroop, maltodextrine of dextrose bevatten. Voor Maltodextrine zijn geen specifieke testen uitgevoerd maar deze wordt, tot het tegendeel zou worden aangetoond, ook FODMAP arm ingedeeld. Let op: polydextrose (E1200) is niet toegestaan tijdens de eliminatiefase van het FODMAP arm dieet.

Bij PDS worden jouw klachten veroorzaakt door een overgevoeligheid, niet door een allergische reactie. Dit houdt in dat een minimale/kleine hoeveelheid vaak geen klachten veroorzaakt. In de regel geldt; hoe groter de hoeveelheid, hoe heftiger de klachten . Natuurlijk is dit per persoon een andere hoeveelheid en bij een extreme intake kunnen dan ook geen garanties gegeven worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *