Dit product is niet Monash getest; kan ik dit eten?

Zeer regelmatig krijgen wij deze vraag! Wat moet je doen als je tegen een aanlokkelijk product aanloopt maar het is (nog) niet getest door de Monash University; de ontwikkelaars van het FODMAP dieet? In deze blog geven wij jou het antwoord.

Allereerst is het goed te weten dat er twee echte FODMAP testers zijn; beide uit Australië. Zij testen en certificeren producten op een hoog, middel of laag niveau van een of meerdere FODMAPs. Zo weten wij of deze bruikbaar zijn tijdens het FODMAP arm dieet.
De eerste is de Monash University en de ander is FODMAP friendly. Beide hebben ook een superfijne app voor op je mobiele telefoon (Engelstalig). Hiermee kun je alle FODMAP informatie vinden van diverse geteste producten. Ik heb ze beide op mijn telefoon!

Maar wat nu als het niet getest is?

Wat je het beste kunt doen ligt aan in welke fase van het dieet je nu bent. Ben je pas gestart en dus nog in de eliminatiefase, dan wil je het liefst zeker weten dat een product laag FODMAP is. Wanneer je namelijk producten gaat gebruiken die niet getest zijn – en ze dus wellicht hoog FODMAP zijn – kun je last van maag- darmklachten houden en een onduidelijk, niet optimaal resultaat behalen tijdens de eliminatiefase.

Ben je inmiddels gestart met de herintroductiefase van het dieet dan kun je ervoor kiezen een product zelf te testen. Wij adviseren hiervoor dezelfde methode van testen aan te houden. Start dus met een kleine hoeveelheid, gebruik de tweede dag ongeveer de dubbele hoeveelheid (normale portie) en de derde dag een nog grotere portie. Wanneer je klachten ervaart stop je met de herintoductie.

Op deze manier te werk gaan is wel het makkelijkst wanneer je een product met één of weinig ingrediënten test. Wanneer je een samengesteld product gebruikt met meerdere ingrediënten kun je het best eerst kijken of er ingrediënten bijstaan die je al kunt afvinken; denk hierbij aan bijvoorbeeld ui en knoflook (een veel gebruikt ingrediënt).
Wanneer je geen klachten ervaart na gebruik, is dit product veilig voor jou om te gebruiken. Ervaar je wel klachten, dan is het goed het weer even te elimineren tot je darmen gekalmeerd zijn. Hoe meer ingrediënten je getest hebt hoe makkelijker het is ook samengestelde producten te testen.

Dit is dus wat wij adviseren

Wanneer je nog met de eerste -eliminatie- fase van het dieet bezig bent, gebruik dan geen producten die nog niet getest zijn door Monash of FODMAP friendly.
Ben je in de herintroductiefase, kijk dan voor het gemak eerst even of je losse ingrediënten kan testen/uitsluiten en test een nieuw product altijd op dezelfde opbouwende wijze als de andere FODMAPs.
Voel jij je hartstikke lekker bij het door jou geteste product; dan kun je het blijven gebruiken!

Wil je meer gratis informatie over het FODMAP arm dieet? Klik hier en doe mee met de FODMAP challenge!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *