Hoe kan pastinaak op de groene lijst staan?

We krijgen via de email veel vragen binnen, deze keer over pastinaak. Ik heb hem voorgelegd aan diëtist Sigrid van der Marel – Sluijter:

Hoe kan pastinaak op de groene lijst staan terwijl het vol inuline zit?

Inuline zit inderdaad in pastinaak maar we weten niet exact hoeveel. Volgens NEVO bevat pastinaak 5,6 gram polysacchariden en een deel daarvan zal inuline zijn. Het is getest door Monash Universiteit en het lab vond dat het onder de grenswaarden van de fructanen valt dus dan zal er weinig inuline in zitten.

Inuline komt onder meer voor in uien, tarwe, bananen, prei en tomaten en in de wortels van onder meer cichorei, schorseneer en artisjok en wordt als additief gebruikt, bijvoorbeeld om vetarme producten smeuïger te maken.

Bij het samenstellen van de lijsten met producten die hoog, laag en beperkt in FODMAPs zijn bekijken we de testresultaten van de Monash Universiteit in Melbourne, de gegevens van Kings College uit Londen en de beschikbare levensmiddelenlijsten uit Nederland. Er zijn veel producten die nog niet onderzocht zijn op de aanwezige FODMAPs, we raden af deze dan te gebruiken in de eliminatie fase van het dieet. Deze kunnen dan getest worden in de herintroductiefase.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *