Hypnotherapie door PDS-therapeuten

Eén van de andere therapieën die heel goed werken als je PDS hebt is hypnotherapie. Wanneer je de herintroductie fase van het FODMAP dieet hebt afgerond, of voordat je aan het dieet begint zou je dit kunnen overwegen te gaan doen. Nadat we uitgevonden hadden welke triggers in de voeding de problemen verergerde bij mijn dochter hebben we deze therapie gedaan, het heeft haar enorm geholpen om te gaan met de buikpijnklachten. Vandaar dat we graag in dit artikel meer aandacht willen geven voor deze vorm van therapie bij PDS.

Hypnotherapie kan de klachten bij PDS-patiënten verminderen. Therapeuten die aangesloten zijn bij de Vereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten zijn speciaal opgeleid om PDS-patiënten te behandelen.

In 2001 werd de eerste groep hypnotherapeuten opgeleid om met het succesvolle programma van prof. dr. Peter Whorwell te werken. De gastro-enteroloog in het universiteitziekenhuis Manchester startte al in 1982 met het behandelen van patiënten met een zware vorm van PDS. Deze patiëntengroep reageerde niet op medicatie. Whorwell ontdekte dat behandeling met hypnose zeer succesvol was. Over zijn wetenschappelijk onderzoek heeft hij onder meer gepubliceerd in The Lancet (1992). Een ruime meerderheid (75-80%) van de door hem behandelde patiënten ondervond verbetering en deze verbetering zette door, zelfs nadat de behandeling was afgerond.

Goede resultaten

Docenten van de Nederlandse Academie voor Psychotherapie hebben in samenwerking met de staf van Whorwell het behandelprogramma vertaald en aangepast aan de behoeften van Nederlandse PDS-patiënten. De eerste lesgroepen kregen college van prominente Nederlandse internisten, zoals prof. dr. Smout en prof. dr. Akkermans, tevens lid van de Raad van Aanbeveling van de PDSB. Al snel bleek dat het behandelprogramma in Nederland ook goede resultaten opleverde.

Toen in 2002 de eerste therapeuten het certificaat van het PDS-specialisatietraject in ontvangst namen, ging in april van dat jaar de Vereniging van Samenwerkende PDS-therapeuten van start. Het doel van de vereniging is de bekendheid met het hypnotherapeutische behandeltraject te vergroten en ervoor te zorgen dat mensen met PDS gemakkelijk en snel een therapeut bij hen in de buurt kunnen vinden.

Korter behandeltraject

Naast het behandelprogramma van Whorwell wordt de laatste tijd ook de succesvolle aanpak van klinisch hypnotherapeut dr. Michael Mahoney toegepast. Deze Engelse hypnotherapeut is verbonden aan het Guardian Medical Centre te Warrington. In samenwerking met gastro-enterologen heeft hij 1991 een behandelprogramma ontwikkeld dat, evenals dat van Whorwell, gebaseerd is op klassieke hypnotherapeutische methoden. Het is echter een korter behandeltraject van zes sessies. Mahoneys programma is in 2004 naar Nederland gehaald en aangevuld met technieken zoals lichaamswerk en interventies uit de neoklassieke en moderne hypnotherapie.

Significante verbetering

In de praktijk is gebleken dat het toepassen van hypnotherapeutische interventies voor een significante verbetering van PDS-klachten kan zorgen. In tachtig procent van de gevallen blijkt dat pijnklachten verminderen en de stoelgang verbetert. De therapeuten van de Vereniging van PDS-therapeuten wisselen regelmatig ervaringen uit en laten zich jaarlijks bijscholen, zodat ze op de hoogte blijven van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van PDS. Een deel van de therapeuten heeft zich in 2012 gespecialiseerd om ook kinderen en jongeren met PDS succesvol te kunnen behandelen.

Op de website http://www.pds-therapeuten.nl kunt u de aangesloten PDS-therapeuten vinden. Ook vindt u er informatie over het behandelprotocol, nieuwsbrieven en reacties van mensen die het behandelprogramma hebben afgerond.

Dit artikel is een bijdrage van Judith Bergsma en Vera Mulder en is eerder verschenen in het blad Prikkels van de PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *