Praktijkvoorbeelden van hypnotherapie

Bea Fennema werkt als integratieve psychotherapeut. Zij heeft onder andere de opleiding tot hypnotherapeut gevolgd, met als specialisatie darmmanagement bij hypnotherapie. In haar praktijk behandelt ze voornamelijk cliënten met Prikkelbare Darm Syndroom. In dit artikel vind je een voorbeeld van hoe zo’n behandeling in zijn werk gaat.

Bea verteld:

In mijn praktijk behandelde ik eens een man van ruim veertig jaar met een erg drukke baan en daarnaast een gezin met kleine kinderen, waardoor hij continu in spanning leefde. Hij merkte zijn spanning eigenlijk niet eens meer op en zijn buikpijn was volgens hem dan ook uit het niets ontstaan.

Diamant
Op een dag vroeg ik hem een beeld te maken van hoe zijn darmen er van binnen uitzien. Hij had een heel eigen beeld van zijn darmen en dan met name over de plekken waarvan hij veel last ondervond. Hij vertelde dat het op die plekken alleen maar erg donker was. Op een gegeven moment zag hij iets glinsteren op de plaats waar hij altijd het meeste pijn had. Hij had het idee dat er iets schoongemaakt moest worden. Zoals dat altijd gaat in een fantasie, lukte hem dat.
Na verloop van tijd vertelde hij dat het er steeds lichter werd en dat hij beter en verder kon kijken in zijn darmen. Tot ons beider verbazing zag hij dat het glinsterende object een diamant was met verschillende fijngeslepen vlakjes. De diamant schitterde hem tegemoet en verlichtte de gehele darm. Tijdens het kijken naar de diamant, zag hij er ineens zijn familie doorheen. Terwijl de man vertelde hoe zijn vader hem liefdevol aankeek, schoten zijn ogen vol met tranen. Hij besefte ineens dat hij te veel tijd besteedde aan uiterlijke zaken en dat hij voor zijn oude, kwetsbare vader helemaal geen tijd had.

Facetten
Een ander facet van de diamant veranderde het beeld van zijn vader in dat van zijn vrouw en kinderen. De man besefte dat hij met zijn gezin goud in handen had, waar hij trots op was en heel zuinig op wilde zijn.
Na een aantal sessies werd de pijn van de man een stuk minder. Dit kwam vooral omdat hij leerde zich te ontspannen. Na het afronden van de therapie was hij een relaxter mens geworden. Alle facetten van zijn diamant hadden voor hem een verhaal en daar heeft hij naar geluisterd. Als hij weer pijn krijgt, weet hij dat dit een signaal is om heel serieus te nemen. Zijn buik wil hem op die manier vertellen dat hij iets over het hoofd heeft gezien en dat het belangrijk is om hierbij stil te staan.

Burn-out
Een andere PDS-cliënt was een vrouw van net dertig jaar. Zij had al vanaf haar zestiende enorm veel last van PDS, maar ze was dat zo spuugzat dat ze zich had gehard. Ze wilde de pijn niet meer voelen.
Een jaar voordat ze mijn praktijk bezocht, kreeg zij een burn-out. De vrouw had een eigen bedrijf en vond de burn-out verschrikkelijk. Dus bleef ze doorbikkelen totdat haar lichaam uitgeput raakte en niets meer kon. Toen zij op verwijzing van haar huisarts in mijn praktijk terechtkwam, was ze twee maanden uit de roulatie geweest. Ze had intussen van alles gedaan, waaronder yoga en meditatie, om zich beter en fitter te voelen. Toch waren haar klachten in volle hevigheid teruggekeerd nadat ze weer een korte periode hard gewerkt had.

Sprankelend
Een van de eerste vragen die ik haar stelde, was of zij zich kon ontspannen. Ze gaf aan dat goed te kunnen. Hardlopen was voor haar ontspanning, want dan hoefde ze niet zo te denken. Gewoon zitten en niets doen was voor haar juist stresserend, omdat ze altijd wel iets te doen had. Wat mij opviel, was dat deze vrouw enorm veel humor en relativeringsvermogen had. Zij kwam over als een sprankelende vrouw die er absoluut niet futloos of afgepeigerd uitzag.
Toen ze begreep wat ik bedoelde met echt ontspannen en dat toepaste, kreeg ze veel pijn. Dat kon eigenlijk ook niet anders. Haar darmen hadden, net als de rest van haar lichaam, in een kramp gezeten. Bij ontkramping kan iemand zich meestal niet meteen ontspannen. Niets in het lichaam weet nog hoe het is om daadwerkelijk te ontspannen. Zij kreeg juist meer pijn in plaats van minder. Maar daarvoor was ze niet in therapie gegaan! Het scheelde dan ook niet veel of ze was met de behandeling gestopt.

Rotzooi
Deze vrouw liet weinig emoties zien en had een lach opgezet. Dat was haar overleving, haar veiligheid en tevens haar handelsmerk. Daarnaast werd ze er doodmoe van om altijd het gevoel te hebben de kar te moeten trekken in haar vriendenkring. Op de vraag of er weleens aan háár gedacht werd, kon ze geen antwoord geven. Geleidelijk aan kreeg ze in de gaten dat de verhoudingen nogal scheef zaten. Zagen die vrienden en vriendinnen haar zoals ze was als mens, of zagen ze alleen wat ze deed? Die pijnlijke vraag was het begin van veel innerlijke veranderingen.
Uiteindelijk is deze vrouw tevredener met haar leven geworden. Hoewel zij minder last heeft van haar PDS, zijn haar klachten nog niet helemaal verdwenen. Ook bij haar hebben ze nog een functie. Ze voelt het nu meteen wanneer ze minder hooi op haar vork moet nemen. Bij ieder signaal van haar buik is zij nu direct wakker en alert. Haar darmen zijn heel gevoelig, net als zijzelf. Toen ik haar vroeg een beeld te maken van haar buik en darmen in de tijd dat het nog niet zo goed met haar ging, zei ze: ‘Jemig wat een rotzooitje is het daar, wegwezen!’ Tegenwoordig is het er opgeruimd en geordend.

Uniek
Het mooie aan mijn werk als PDS-therapeut is dat ik nooit van tevoren weet wat er bij iemand onder de oppervlakte speelt. Geen enkel mens is hetzelfde, net zoals geen enkele ziekte hetzelfde is. Naar mijn idee reageert elk mens uniek op datgene wat hem of haar in het leven overkomt.

Dit artikel is een bijdrage van Judith Bergsma en Vera Mulder en is eerder verschenen in het blad Prikkels van de PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING. Spreekt hypnotherapie je aan? Maak dan een afspraak bij een PDS therapeut.

1 gedachte over “Praktijkvoorbeelden van hypnotherapie”

  1. Ik heb ook heel veel last darmkrampen dat komt waarschijnlijk ook door stress en spanningen verder kunnen ze geen oorzaken vinden hebben al van alles geprobeerd met medicijnen en dieet maar niets helpt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *