Tips voor een zorgeloze low FODMAP barbecue!

Zomer betekent voor heel veel mensen barbecueën! Want wat is er nou lekkerder dan met een groep vrienden of familie de hele avond lekker buiten zitten en genieten van het weer en het eten! Wanneer je een intolerantie of allergie hebt, kan een barbecue soms als een obstakel voelen. Er zijn misschien andere mensen die jouw eten bereiden, mensen weten niet goed wat ze voor jou moeten maken of je bent bang om iets verkeerd te eten. Dat kan zo’n avondje flink voor jou verpesten.

Tips wanneer je gaat barbecueën!

Vlees en vis

Vlees en vis zijn vaak de basis van een barbecue. Heel fijn, want in principe is al het vlees en vis low FODMAP! Het probleem zit hem alleen vaak in de marinade en er is tegenwoordig steeds meer kant-en-klaar barbecue vlees te koop dat al gemarineerd is. Deze producten zijn bijna nooit low FODMAP.

Zorg daarom dat je vlees en vis koopt die niet gemarineerd is en lees altijd goed de verpakking. Soms staat er alleen “specerijen” op als toegevoegd ingrediënt, maar hier kan ook ui- of knoflookpoeder onder vallen. Deze producten moet je dus vermijden. Koop daarom vlees en vis die niet gemarineerd is en maak je eigen marinade. Met wat olie en low FODMAP kruiden kun je zelf een heerlijke marinade maken.

Groenten

Gegrilde groenten zijn ook heerlijk om op de barbecue te leggen! Bijvoorbeeld aubergine, courgette of paprika. Besprenkel ze met wat peper en zout en je hebt een heerlijk bijgerecht! Let tijdens het eten op de portiegrootte van groente. Courgette is bijvoorbeeld low FODMAP tot 66 gram per portie, dus daar moet je niet te veel van eten.

Bijgerechten

Als bijgerecht kun je van alles serveren bij een barbecue. Maak een grote portie van je favoriete low FODMAP (glutenvrije pasta) salade of fruitsalade en serveer deze bij de barbecue, zodat iedereen er een beetje van kan eten. Google “low FODMAP salade” of kijk op je favoriete website. Er zijn genoeg low FODMAP recepten voor bijgerechten te vinden. Aardappeltjes of frietjes zijn ook heel geschikt als bijgerecht!

Sauzen

Bij een barbecue horen natuurlijk ook sausjes. Ook hier is het belangrijk om altijd goed de verpakking te lezen. Veel kant- en klare barbecue sauzen zijn namelijk niet low FODMAP. Kies voor een simpele saus, waarvan je weet dat die low FODMAP is. Calvé heeft bijvoorbeeld curry, ketchup en mayonaise die low FODMAP zijn en een aantal soorten mosterd is ook low FODMAP. Je kunt deze sauzen ook als basis gebruiken voor een zelfgemaakte low FODMAP saus. Maak bijvoorbeeld zelf een yoghurt dressing met lactosevrije yoghurt en mayonaise, super lekker!

Een barbecue bij iemand anders thuis…

Als je bij iemand anders gaat barbecueën, kun je het beste heel specifiek aangeven wat je wel en niet kunt eten. Uit mijn ervaring werkt het vaak niet om bijvoorbeeld te zeggen: “ik mag geen ui en knoflook”. Want hoewel heel veel mensen dan niet daadwerkelijk ui of knoflook toevoegen aan het eten, denken ze er meestal niet aan dat het ook aan heel veel producten is toegevoegd. Bijvoorbeeld aan vlees.

Zeg in plaats daarvan: “Zou je voor mij niet gemarineerde kipfilet of zalm willen kopen? Dan kunnen we daar van te voren samen een marinade voor maken”.

Op deze manier weet je zeker dat je het vlees of de vis kunt eten en als je zelf meehelpt met koken weet je ook zeker dat er geen FODMAPs worden toegevoegd.

Hetzelfde geldt voor de bijgerechten. Het is voor mensen die niet bekend zijn met het low FODMAP dieet heel lastig om een bijgerecht te bedenken dat jij kunt eten en daarom kun je ze het beste zoveel mogelijk helpen. Stuur bijvoorbeeld een paar recepten op van low FODMAP salades of bijgerechten en vertel dat je deze mag eten. Zo hoeft je gastvrouw of gastheer zelf helemaal niet na te denken en meestal vinden ze het helemaal niet erg om dit voor je klaar te maken. Ze vinden het vaak heel fijn dat jij het ze zo makkelijk maakt.

Ik bied zelf ook vaak aan om zelf een gerecht mee te nemen. Dan weet ik 100% zeker dat ik het kan eten en heeft mijn gastvrouw of gastheer er minder werk mee.

Let op je portiegroottes!

Een van de meest gemaakte fouten bij het FODMAP dieet is dat mensen hun portiegrootte vergeten in de gaten te houden. Als je bijvoorbeeld meerdere producten eet die laag in FODMAPs zijn, maar deze uit dezelfde FODMAP groep komen, kunnen deze producten samen ervoor zorgen dat je toch te veel uit een bepaalde FODMAP groep binnenkrijgt. Dit heet stapeling. Doordat je meerdere producten eet waar wat FODMAPs inzitten, stapelen de FODMAPs zich op en kom je uiteindelijk op een hoeveelheid uit die te veel FODMAPs bevat. Dat veroorzaakt PDS klachten.

Eet bij een barbecue daarom wat meer van de producten die geen FODMAPs bevatten en eet kleine porties van de dingen die wel FODMAPs bevatten. Vlees en vis bevatten geen FODMAPs, dus hier kun je lekker van genieten. Aardappelen zijn ook vrij van FODMAPs, dus die kun je ook bij de barbecue serveren. Eet van fruitsalade, salade en groente kleinere porties, omdat deze vaak maar beperkt low FODMAP zijn en grotere hoeveelheden klachten geven.

Daarnaast is het ook zo dat te veel eten in het algemeen bij mensen met PDS voor klachten kan zorgen, dus ook daarom is het goed om de hoeveelheden die je eet in de gaten te houden.

Zo, nu weet je alles wat je nodig hebt voor een lekkere low FODMAP barbecue. Dus steek de barbecue maar aan en ga lekker genieten van het zomerweer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *