Medicijnen, voedingssupplementen en pre- en probiotica

Gebruik je medicijnen, een voedingssupplement, prebiotica of probiotica en wil je het laag FODMAP dieet gaan volgen? Dan is het verstandig dit artikel eens goed te lezen.

Medicijnen

Alles wat je dokter heeft voorgeschreven mag je niet zomaar stoppen met innemen. Wanneer je ingrediënten ziet zoals lactose, inuline, fructose etc, dan is het wel slim om even contact op te nemen. Wellicht is er een zelfde soort medicijn beschikbaar waar het niet inzit? Dat kan je apotheker of arts vast vertellen. In sommige hooikoorts medicatie zit lactose, let daar dus goed op!

Voedingssupplementen

Veel voedingssupplementen bevatten toevoegingen om de tablet of capsule er mooier uit te laten zien, een lekker smaakje te geven of mooie kleur. Ook wordt er regelmatig lactose gebruikt om ervoor te zorgen dat de vorm goed gevuld is. Wanneer je zo’n supplement gebruikt, dan kan je die beter achterwege laten in de eliminatie fase. De door ons ontwikkelde voedingssupplementen van Allergique mag je wel gebruiken, daar zit behalve de vitamines en mineralen niets extra’s in. 

Prebiotica

Het gebruik van prebiotica wordt in de eliminatie fase van het FODMAP dieet afgeraden. Prebiotica bevat vaak inuline, dat is niet toegestaan tijdens deze fase. Je kunt het wel gaan testen na deze fase of je het weer kunt gaan gebruiken of dat ze juist extra klachten geven.

Probiotica

Wikipedia zegt: een probioticum is een voedingsmiddel met micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven.
Er is pas sprake van een probioticum als het betreffende micro-organisme goed gedefinieerd is, dat wil zeggen dat niet alleen de soort, maar ook de stam beschreven is die in het product gebruikt wordt. De meest gebruikte probiotica zijn melkzuurbacteriën van de geslachten Lactobacillus en Bifidobacterium, maar ook van bepaalde andere soorten bacteriën en gisten zijn probiotische stammen bekend.

Drankjes zoals Yakult en andere merken met bacterie stammen kunnen het best vermeden worden tijdens de eliminatiefase. Dit omdat er lactose in de drankjes zit. Je zou eventueel wel een probiotica in capsule kunnen proberen, maar aan te raden is om dit ook na de eliminatie fase van het laag FODMAP dieet te gaan doen. 

1 gedachte over “Medicijnen, voedingssupplementen en pre- en probiotica”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *