Heel je leven laag FODMAP dieet bij prikkelbare darm syndroom?

dienblad-handDat FODMAP dieet is echt streng zeg! Je mag zo weinig eten, kan je dan nog wel lekker leven?

Dat is een veelgestelde vraag aan de diëtist die de online begeleiding doet. Natuurlijk kan dat! Je maakt zelf een keuze. Het laag-FODMAP dieet bij prikkelbaredarmsyndroom is een dieet wat in het begin heel streng is. !00% FODMAP vrij, dat is waar we naar streven. Je merkt dan, na zo’n 2 weken dieet, hoeveel je klachten verminderen. Dan is het een kwestie van uitzoeken hoe dat komt.

Moet je alle FODMAP’s laten staan?


Nee, dat hoeven de meeste mensen niet.  Onder begeleiding van onze diëtist ga je na twee weken dieet producten testen die hoog zijn in één van de FODMAP’s (Fermenteerbare Oligo-, Di-, Monosacchariden en Polyolen) zoals ui, knoflook, bepaalde zoetstoffen, fruitsoorten etc. Stap voor stap bekijken we welke producten de boosdoeners zijn voor je dieet. Dan weet je dus waar jij de klachten van krijgt. En dan is de keuze aan jou:

neem ik het en heb ik de klachten er voor over?

of laat ik het staan en ben ik klachtenvrij?

 

2 gedachten over “Heel je leven laag FODMAP dieet bij prikkelbare darm syndroom?”

 1. Na de kantonese tomatensoep ( zondag 17 nov. ) gemaakt te hebben, kreeg ik de dag daarna ’s morgens veel klachten, ook de twee dagen daarna hetzelfde. Hoe het verder gaat weet ik nog niet.
  Ook zou het aan speltbrood kunnen liggen wat ik sinds 12 nov. aan het eten was. Ben er na vanmorgen mee opgehouden.
  Maar ik kan de ketjap en of het halve bouillonblokje er ook nog van verdenken!
  Ook had ik p.o. een glas gemengde vruchtendrank op: appel. citroen, witte druivendrank.
  Verder heb ik niet gezondigd!

 2. Caroline van der leeuw

  Beste Thea,

  Het kan zo zijn dat je van de bosui een beetje fodmaps hebt binnengekregen. Alle andere producten (speltbrood, ketjap) zijn laag in fodmaps. Wat ik denk is dat het bouillonblokje (zat er wellicht ui in?) of de vruchtendrank de boosdoener is geweest want appel is een verboden fruit en kan dan een reactie oproepen. Hopelijk is hiermee je vraag beantwoord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *