Dokter ik heb buikpijn

Als ik zo alle verhalen moet geloven is het krijgen van een diagnose best lastig. Het is ook voor de (huis)arts natuurlijk superlastig als je tegenover hem of haar zit met: ‘Dokter, ik heb buikpijn.” Er staan in de NHG standaarden allerlei stappen die de huisarts kan nemen om bepaalde ziektes uit te sluiten. Bloedonderzoek, vragenlijsten, dieetadvies: soms duurt het maanden of wel jaren eer er prikkelbare darm syndroom wordt vastgesteld. Hoe kan dit beter en makkelijker?

Welk advies zou jij je huisarts willen geven?

Of heb je een tip voor je specialist of diëtist?

Laat een reactie achter!

13 gedachten over “Dokter ik heb buikpijn”

 1. Misschien interessant voor jullie, in augustus komt er een klein apparaatje uit die binnen een paar uur dmv een ademtest kan zien voor welke fodmaps er problemen ontstaan. Het heet AIRE en is ontwikkeld door het bedrijf Foodmarble. Vroeg me af of dat bekend is bij jullie

 2. Ik zou graag tegen mijn huisarts zeggen: adviseer mensen met aanhoudende buikklachten voor een aantal weken glutenvrij eten. Je kan wel laten testen met een bloedtest of iemand coeliakie heeft, maar dat wil niet zeggen dat iemand gluten goed verdraagt. Ik heb een tarwe-allergie en ben maanden opzoek geweest naar de oorzaak van mijn aanhoudende buikpijn, mede omdat de dokter had gezegd dat ik niet in die hoek moest zoeken. Gelukkig ben ik doortastend en blijven zoeken naar de oorzaak, waardoor ik nu weer zonder buikpijn door het leven ga.

 3. Caroline Steenwijk

  Ook ik had deze klachten, echter ik kom van een andere achtergrond met longkanker en behandelingen. De MDL arts kon ik eerste instantie niets zo vinden, maar de oncoloog heeft aangedrongen op een coloscopie met afname van biopten. Dat laatste bleek cruciaal, want uit de biopten kwam dat ik een microscopische colitis had. Deze ziekte is nog niet zo lang bekend en was anders over het hoofd gezien!

  http://www.darmgezondheid.nl/microscopisch-colitis-een-overzichtsartikel/

 4. Schrijf direct alle onderzoeken uit zoals lactose intolerantie, coeliakie, SAT test, allergietest, TFT test, echo’s, bloedonderzoek en ontlastingsonderzoek naar wormen/parasieten/virussen, H. Pylori antigeentest, werking van lever, nieren en galblaas etc.

  Dan hoeft patient niet elke week langs de dokter aan te kloppen en zou er veel makkelijker en sneller de diagnose PDS gesteld kunnen worden en kunnen kwaadaardige ziektes zoals Crohn en CU sneller uitgesteld kunnen worden.

 5. Ik begrijp dat men vanwege de kosten niet direct allerlei onderzoeken of verwijzingen naar specialisten kunnen maken. Maar stop wel aub met het verkondigen dat we meer vezels moeten eten. Dan staan we direct weer op de stoep.

 6. Mijn huisarts weet niet wat een FODMAP-arm dieet is en zij leidt andere huisartsen op! Haar vervangster weet het ook niet. Ik moest het ze uitleggen en toen kreeg ik na het hele verhaal de vraag of het wel een erkende diëtist was waar ik heen wilde, waarna ik heb uitgelegd dat het gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek van de Monash Universiteit. Ofwel: ik zou huisartsen willen aanraden beter op de hoogte te zijn. Het enige wat ze bij mij willen voorschrijven is volcolon/metamucil en dat is het…nooit gehoord van FODMAP of effecten van hypo om maar wat te noemen…en eens een keer gedegen in een bloedonderzoek alles meepakken zou ook erg fijn zijn!

 7. Ik zou tegen mijn huisarts willen zeggen, luister eens serieus naar je patiënt en diens ervaringen met voeding. Mijn MDL specialist stond tegen me te gillen dat voeding er helemaal niets mee te maken heeft… Nooit meer bij die man terug geweest.

 8. Stuur naar alle huisartsen en diëtisten de groene oranje en rode lijst met korte uitleg wat fodmap is. (Per mail) ter info. En nee het is niet zomaar een dieet hype want zou dat wel zo zijn dan heeft de belastingdienst deze vorm niet opgenomen in hun lijst van dieetvergoeding toch.
  Ikzelf heb deze lijsten mee genomen naar mijn huisarts en de praktijkondersteunster (was zelf doorgestuurd naar Mdl arts vanuit t ziekenhuis (chirurgen) ivm 2x met spoed opgenomen ziekenhuis met darmontstekingen. (Crohn zit in familie) Mijn Mdl arts kwam met fodmap dieet maar had dit ook al van mijn diëtiste gehoord die er heel veel van weet. Dus ik heb mazzel gehad. Het leuke is dat ik deze lijsten ook mee heb genomen naar de osteopaat en deze wilde er alles van weten. Is gaan googelen en vertelde mij laatst dat hij al 2 patiënten hierop heeft geattendeerd. En die zijn nu ook begonnen. Dus deze praktijk weet nu ook alles van fodmap. Maar ook mijn vrienden en familie hebben de lijsten gekregen met het idee er achter (en ook voor als ik bij hun eet hihihi) kennen jullie iemand met vaak buikpijn geef ze de lijsten waar ik nog keer extra graag jullie mailadres heb op gezet. Met de tekst gaan geen googelen. Prachtig hoe ik als gebruiker van het fodmap dieet zo andere mensen attent kan maken op fodmap. Het zeggen fodmapdieet blijft niet hangen maar de lijsten zijn tastbaar.

 9. Onderschrijf bovengenoemde ervaringen!!! Huisartsen dienen toch als poortwachters? Hoe kunnen ze dit als ze zich niet gedegen verdiept hebben in dit onderwerp. Als iemand, zoals mijn zoon van 17, plots ernstig afvalt, wordt het zo snel mogelijk afgeschreven op PDS, terwijl er bij een huisarts dan bellen moeten gaan rinkelen, dat er wat anders aan de hand kan zijn! Helaas, we zijn er nog niet uit en mijn zoon weegt nog maar 51 ipv 60 met z’n lengte van bijna 1.80!

 10. ik zou tegen de huisarts zeggen: sta open voor de patiënt, vraag door, en verwijs door naar de juiste personen.
  De diagnose PDS is snel gesteld als bloedonderzoek geen bijzonderheden aangeeft.
  Voor de patiënt is het meer dan waardevol om handvaten te krijgen om met onverklaarbare buikklachten te leven. Dit op werk gebied en sociale contacten. Het is met name erg moeilijk als je niet fit en beperkt bent maar toch volledig in de maatschappij moet meedoen. Het is kwetsend, je verliest een stuk vertrouwen in de mensen, en het doet iets met het vertrouwen in jezelf als je maar geen begrip krijgt doordat er voor de omgeving geen duidelijke diagnose is.
  Sinds de kennismaking met het Fodmap dieet en glutenvrij eten heb ik geen (diarree) klachten meer. Het is heel erg fijn dat ik nu eindelijk na 27 jaar deze klachten niet meer heb (wel heb ik op mijn 14e een voor korte periode een darm sparend dieet gevolgd. Ik ben dan ook nooit vergeten hoe veel energie ik toen had. Helaas het dieet kwijt geraakt en niet meer terug gevonden). Ik heb nu sinds het gebruiken van het fodmap dieet ook weer meer energie en ik val niet ongewenst veel af.

 11. Mijn huisarts vertelde me: “Je kunt niks aan je darmklachten doen als je PDS hebt, daar moet je gewoon mee leren leven. Veel vezels blijven eten is het enige dat de klachten kan verminderen.” Nou daar at ik genoeg van.

  Zo’n opmerking wil niemand horen die in zijn functioneren beperkt wordt door darmkrampen en al helemaal niet als het niet waar is.

  Door het heft in eigen hand te nemen heb ik bij een diëtist het fodmap dieet gevolgd en heb ik de twee oorzaken van mijn klachten ontdekt (lactose en tarwe). Nu vermijd ik deze twee al maanden en heb sindsdien geen klachten meer en ik functioneer weer als ieder ander!

 12. Ik zou graag willen dat ze überhaupt de tijd nemen voor hun patiënten. Ik heb mijn hele leven lang al buikklachten maar vorig jaar voor het eerst naar de dokter geweest, een reguliere huisarts. Hij prikte me 2 keer in mijn buik met zijn vinger en gaf toen de diagnose prikkelbare darm. Gaf verder niet aan hoe en wat ik daaar dan verder mee moest. Ik heb uiteindelijk zelf manieren gevonden om de klachten te verminderen, door zuivel en gluten weg te laten en zoveel mogelijk veganistische te eten.

 13. Als ik dit lees bof ik met mijn huisarts en mdl arts. Eind augustus hevige buikpijn, arts dacht aan ontstoken divertikels. Aangezien klachten niet verdwenen en bloed en onlasting onderzoeken niets opleverden dacht ze aan pds en adviseerde diëtiste voor fodmap dieet maar wilde alles uitsluiten en verwees mij door naar MDL arts, kon ik begin november terecht. Deze begon met “ik wil op alles testen wat er maar te testen valt”. Weer bloed en ontlasting onderzoek, echo en colonscopie. Alles goed wel divertikels. Reactie: pds en ik verwijs u door naar diëtiste voor fodmap dieet, want er moet een verklaring zijn voor de, met name diarree, klachten. Komende dinsdag gaat het beginnen (wilde niet eerder ivm feestdagen). Hopelijk komt er wat uit. Huisarts heeft mij inmiddels ook doorverwezen voor bekkenbodemtherapie om weer vertrouwen in mijn darmen te krijgen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *