Hypnotherapie onderzocht

Een pilotstudie uit 2012, aangestuurd door dr. Niek de Wit (UMC), laat zien dat PDS-klachten kunnen verminderen na behandeling door gespecialiseerde PDS-hypnotherapeuten. Ruim de helft (61%) van de onderzochte patiënten vertoonde minder symptomen. Ook nam de kwaliteit van leven toe.

Het hierboven genoemde onderzoek heeft, als opzichzelfstaande studie, onvoldoende bewijskracht om het effect van hypnotherapie aan te tonen. De resultaten motiveren echter zeker tot nader onderzoek.

Darmmanagement
In het beschrijvende onderzoek hebben 285 deelnemende patiënten, in de leeftijd van 18-65 jaar, zowel voorafgaand aan als na afloop van de therapie een vragenlijst ingevuld. Daarin werd gevraagd naar de ervaren PDS-symptomen, andere lichamelijke klachten en de kwaliteit van leven.
De door de PDS-therapeut aangeboden behandeling ‘Darmmanagement bij PDS’ omvat een combinatie van darmgerichte hypnotherapie, aangevuld met lichaamsoefeningen. Deze behandeling vond plaats gedurende acht tot twaalf sessies van een uur. De patiënten kregen de opdracht dagelijks thuis zelfhypnose-oefeningen te doen.

Kwaliteit van leven
Van de 265 patiënten die de vragenlijsten volledig hadden ingevuld, toonden 160 na behandeling een lagere symptoomscore dan ervoor (56,8%). Voor de kwaliteit van leven werden na de behandeling duidelijk hogere scores gevonden (49%). Met name de items dysforie (sombere of prikkelbare stemming) (82%), invloed op het dagelijks leven (61,5%) en relaties (43,2%) vertoonden de grootste verbetering. De items lichaamsbeeld, seksualiteit en zorgen om gezondheid veranderden het minste.
Andere lichamelijke klachten die werden gemeten, waren misselijkheid/braken, moeite de maaltijd volledig op te eten, hoofdpijn, rugpijn, lusteloosheid, winderigheid of opboeren, zuurbranden, vaak plassen of moeite om de plas op te houden, pijn in de liezen en onbegrepen pijn in spieren/gewrichten. Al deze klachten toonden na behandeling duidelijk lagere scores, met een gemiddeld verschil van 47,7%. Winderigheid of opboeren en lusteloosheid toonden vooraf de grootste last en waren na behandeling ook het meest verbeterd.

Stap in de goede richting
Elles van Paassen (onderzoekscommissie Samenwerkende PDS-therapeuten): “De positieve resultaten zijn weer een stap in de goede richting om het darmmanagementprogramma verder op de kaart te zetten, zodat hypnotherapie uiteindelijk beschikbaar wordt voor een brede doelgroep. Dit onderzoek, dat een positieve samenhang toont tussen de behandeling door PDS-therapeuten en verbetering van de PDS-klachten, levert daaraan een bijdrage. Verder kan het mede een stimulans vormen tot het oppakken van groter opgezet, gecontroleerd onderzoek naar het effect van hypnotherapie bij PDS.”
We hebben het dan over onderzoek in Nederland, want in Engeland is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw al wetenschappelijk aangetoond resultaat. Ook de gemeten effecten op lange termijn zijn positief.

Dit artikel is een bijdrage van Judith Bergsma en Vera Mulder en is eerder verschenen in het blad Prikkels van de PRIKKELBARE DARM SYNDROOM BELANGENVERENIGING. Spreekt hypnotherapie je aan? Maak dan een afspraak bij een PDS therapeut.

1 gedachte over “Hypnotherapie onderzocht”

 1. Karin Verheyden

  Beste,
  Huisdokters en ook specialisten zouden de buikklachten ernstig moeten nemen. Als je zegt dat je als je krampen hebt dat dit inwerkt op je onderrug, dan lachen ze dit verschijnsel weg. Dit vond ik zo frustrerend dat het precies is of je vertelt hen een fabeltje!
  Ik ben ondertss al meee dan een maand bezig met het FODMAP dieet en werkelijk dit is een openbaring! Zowel voor mijn darmen, die nu in rust zijn, als voor mijn onderrug. Alleen spijtig als je uit eten gaat dat er eigenlijk weinig of niets op het menu staat dat aangepast is voor mensen met het PDS.
  Groetjes,
  Karin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *