10 meest gestelde vragen over FODMAPs

De meest gestelde vragen over het FODMAP arme dieet komen elke keer weer terug, we hebben ze nu voor je verzamelt in dit handige overzicht.

1. Wat betekenen de letters FODMAP en waar is het dieet voor?

De letterlijke betekenis van FODMAP is: fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols of te wel fermenteerbare oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. Ja, ik weet het, het is een hele mond vol. Maar in het kort komt het er op neer dat deze groepjes koolhydraten niet goed opgenomen worden in de darm bij mensen met PDS en in de darm voor problemen zorgen (lucht, obstipatie, diarree etc). Door het FODMAP arme dieet te volgen verdwijnen de klachten en kan gekeken worden welke voedingsmiddelen goed en wat minder verdragen kunnen worden. Dat onderzoeken doe je door een eliminatie – herintroductie dieet.

2. Zijn er testen voor wie het dieet wel of niet zou moeten volgen?

De eerste stap is vast laten stellen dat je inderdaad het prikkelbare darm syndroom hebt en dat er geen andere oorzaken zijn van je buikklachten. Denk aan coeliakie,  voedselovergevoeligheid of ziekte van Crohn. In sommige gevallen zal je dokter je adviseren om ook een waterstofademtest te doen voor lactose en fructose overgevoeligheid, dit omdat een intolerantie hiervoor vaak dezelfde klachten geeft als bij PDS zoals SIBO (Small Intestinal Bacteria Overgrowth).

3. Wat zijn de kenmerken van een overgevoeligheid voor FODMAPs?

De klachten die je kunt krijgen van FODMAPs komen overeen met die van PDS: zeurende, krampende of stekende pijn in je buik, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree of juist verstopping.

4. Hoe succesvol is het FODMAP arme dieet?

De afgelopen jaren zijn er al erg veel onderzoeken afgerond en nog steeds gaande over het effect van het FODMAP arme dieet. Uit deze studies blijkt dat bij 70 tot 75% van de mensen die het dieet volgt duidelijk minder klachten hebben. Het dieet kan in het begin best lastig zijn, we adviseren je dan ook om begeleiding te zoeken bij het volgen van het dieet.

5. Ik wil het FODMAP arme dieet proberen, wat moet ik doen?

Het FODMAP arme dieet is best complex, we raden je aan het dieet onder begeleiding te volgen. Dat kan via een diëtist die zich erin heeft gespecialiseerd of met behulp van ons online programma.

6. Waarom zijn er verschillende lijsten te downloaden met FODMAP overzichten?

Er zijn inmiddels twee grote laboratoria in Australië en één in Londen die producten testen op FODMAPs. Je kunt je voorstellen dat in bijvoorbeeld tomaten die groeien in een warmer klimaat zoeter zijn en dus meer fructose bevatten dan die van de koude grond. Wij houden alle literatuur en laatste testen bij zodat je de meest up to date overzichten krijgt. Wil je echt alle producten die getest zijn weten? Dan is het aanschaffen van een app een goed idee. Er zijn er twee Engelstalige: de Monash App en de FODMAP Friendly app. Er is ook een Nederlandse app, de FODMAP Food Guide, iets minder uitgebreid maar je kan een heel eind komen. Je kunt hier onze FODMAP overzichtslijsten aanvragen.

7. Zijn er ook lekkere recepten beschikbaar die FODMAP arm zijn?

Ja natuurlijk zijn die er! Wanneer je onze lijsten download krijg je ook onze gratis FODMAP challenge gemaild, met daarin recepten voor een hele week. Ook kan je veel lekkere recepten vinden op onze website.

8. Is het belangrijk om te kiezen voor biologische of glutenvrije producten bij het FODMAP arme dieet?

Nee, voor het FODMAP arme dieet hoef je niet te kiezen voor specifieke glutenvrije of biologische producten. Veel FODMAP geschikte producten zijn wel glutenvrij, maar je hoeft daar niet specifiek voor te zoeken. Ook zijn sporen van gluten of andere allergenen niet van belang bij het FODMAP arme dieet.

9. Heb je tips voor als je uit eten gaat?

Ik vind het zelf altijd leuker voor de chef om te laten zien wat je wel mag, dan wat je niet mag. Dus geeft de groene lijst door en zeg erbij dat je vis, vlees en gevogelte graag zonder marinade en saus wilt. Chefs zijn vaak erg creatief en het is leuker om te kijken of ze iets lekker kunnen maken voor je met de ingrediënten die wel mogen dan alles te zien wat allemaal niet mag!

10. Wat zijn de meest voorkomende dieetfouten die je kunt maken bij het FODMAP arme dieet?

Wanneer je een kant-en-klaar maaltijd koopt of een pakje of zakje gebruikt als onderdeel van je maaltijd, zal er in veel gevallen ‘kruiden en specerijen’ op de verpakking staan. Je kunt er dan in veel gevallen vanuit gaan dat er uipoeder en knoflookpoeder in zit. Dat is vaak hoog geconcentreerd en niet geschikt tijdens de eliminatiefase van het dieet. Ook in veel glutenvrije koekjes, brood en mixen zitten vaak ingrediënten zoals innuline, zoetstoffen en honing. Dus… let goed op als je iets koopt, zelf maken is vaak lekkerder!

 

 

 

2 gedachten over “10 meest gestelde vragen over FODMAPs”

    1. ha Karin,
      het FODMAP arme dieet zorgt ervoor dat voeding makkelijker passeerd door de darmen. Het kan dus zeker een bijdrage leveren aan klachten, maar het kan CU niet verhelpen.
      gr Marloes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *