Drinkvoeding bij FODMAP arm dieet

Tijdens het FODMAP arm dieet kan het voorkomen dat je onbedoeld gaat afvallen. Dit is zeker niet de bedoeling en hoeft ook vaak niet. Je mag nog best veel WEL eten, een diëtiste kan helpen met het samenstellen van je menu zodat je voldoende binnen krijgt. Met ons online programma krijg je ook menu’s en recepten waarmee je voldoende eet.

Maar in sommige gevallen kan het toch nodig zijn extra’s te gebruiken, officieel heeft dat bijvoeden door middel van medische voeding. Dit kan zowel met drinkvoeding of met poeders. Deze manier van bijvoeden is vaak op medische indicatie en kan worden voorgeschreven door de arts en/of diëtist.Om dit wat gemakkelijker te maken hebben we van een aantal merken uitgezocht welke drinkvoedingen en poeders geschikt zijn tijdens de eliminatiefase het FODMAP arm dieet. De producten zijn verkrijgbaar bij de apotheek. In sommige gevallen kan het vergoed worden, dat kan je arts of diëtist je vertellen.

Drinkvoedingen zijn geschikt om op een snelle manier wat extra calorieën binnen te krijgen. Ook door middel van poeders of toetjes kun je dit snel doen. De poeders kun je oplossen in vloeistoffen en op die manier extra voedingsstoffen binnen krijgen. .

Let altijd goed op de ingrediënten van een product, omdat er verschillende FODMAPs in kunnen zitten. Een paar voorbeelden:
– Lactose (omdat de drinkvoedingen meestal op melkbasis zijn. Echter zit er vaak minder dan 4 gram lactose in per portie en dit gaat meestal goed)
– E-nummers – sorbitol (E420), mannitol (E421), maltitol (E965), xylitol (E967) en Isomalt (vaak in de light variant, gebruikt als zoetstoffen)
– Fructo-oligosacchariden en inuline (in vezel varianten komen deze vaak voor als voedingsvezel)

Hieronder een overzicht welke producten geschikt zijn.

Merk Soort Varianten
Abbott Drinkvoedingen 1

Ensure® Compact (alle smaken)

Ensure® Plus (alle smaken)

Ensure® Plus Fresh (alle smaken)

Ensure® Plus HP (alle smaken)

Enlive® Plus (alle smaken)

Vital® 1.5kcal (Vanille)


Voor kinderen:

2PaediaSure® (alle smaken)

PaediaSure® Plus (alle smaken)

PaediaSure® Plus Juce (alle smaken)

Abbott Poeders 3Abound® (alle smaken)

Ensure® Poeder

Abbott Crèmes Ensure® Plus Crème (alle smaken)4
Nestlé Drinkvoedingen 5Resource Energy (alle smaken)

Resource Protein (alle smaken)

Resource HP/HC (alle smaken)
Resource 2.0 Fibre (bevat Fructo-oligosaccharide met ratio 50:50, dus is meestal geschikt)

Nestlé Crèmes 6Resource Dessert

Resource Energy Dessert

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *