Australische App – FODMAP Friendly

Er zijn meerdere apps die je bij het FODMAP arme dieet kunt gebruiken beschikbaar. Zo hebben we al eerder geschreven over de Monash App, nu is daar ook de FODMAP Friendly App bijgekomen. Wat is er speciaal aan deze app? Ze testen niet alleen producten, maar ze hebben ook een keurmerk in het leven geroepen.FODMAP_COLOUR Zodra je dit ronde logo op een product ziet, dan weet je dat het geschikt is tijdens de eliminatie fase van het FODMAP arme dieet; alle FODMAP waardes in het product zijn getest en goed bevonden.

In de app staan zowel de ‘normale’ ingrediënten apart beschreven zoals meel-, fruit- en groenten soorten en is aangevuld met deze gecertificeerde producten.

FODMAP Friendly Certification Program

Het testen van de producten gebeurt volgens een vast protocol en is wereldwijd in 31 landen geregistreerd. Ook in Nederland! Op dit moment worden er producten getest die ook in Nederland verkrijgbaar zijn, dus we zien binnenkort ook producten bij ons in de schappen liggen met dit logo erop. Het scheelt natuurlijk enorme zoektochten in supermarkten als je gewoon het logo ziet en je weet dat je het zo kunt gebruiken zonder buikklachten te krijgen.

 

kezs

60 gedachten over “Australische App – FODMAP Friendly”

 1. Zit in testfase of fodmap dieet mijn klachten kan verminderen of stoppen. Zo’n extra hulpmiddel zou enorm handig zijn. Gebruik nu de groene, oranje en rode lijst al echter middels app kan boodschappen doen een stukken eenvoudiger lijkt mij!

 2. In mijn werk als diëtist kom ik geregeld cliënten tegen, die een fodmap-arm dieet moeten volgen. Het zou geweldig zijn om deze app te testen en vervolgens te kunnen laten zien aan mijn cliënten!

 3. Ik zou graag deze app willen gebruiken zodat het eenvoudiger is om producten te kiezen!
  Hele goede ervaringen met het fodmap dieet en ben nagenoeg van mijn klachten af!

 4. José Strating

  Ik ben sinds kort achter het bestaan van het FODMAP dieet en ga binnenkort een afspraak maken om dit dieet met ondersteuning van een diëtiste te gaan volgen. Heb al jaren last van PDS in de vorm van enorme obstipatie.Nu ook regelmatig obstipatie diaree. Erg vervelend en zeer pijnlijk!
  Ik zou graag in aanmerking komen voor de app. omdat ik het idee heb dat het de start en uitzoeken van het dieet enorm zouden vereenvoudigen. (Het zou daarbij ook nog een leuk verjaardagscadeautje zijn voor mijn verjaardag a.s. zondag 😉 )
  Met andere woorden in loot graag mee!

  Met vriendelijke groeten,
  José

 5. Parmentier Ann

  Een app die me aangeeft of een product al dan niet FODMAP friendly is zou me heel wat kunnen helpen tijdens het boodschappen doen. Ik zou ook met een veel geruster gevoel FODMAP arme maaltijden kunnen bereiden als ik zeker weet dat het product getest geweest is!

 6. Beste,

  Ik ben een studente voedings-en dieetkunde aan de hogeschool Gent. Omtrent mijn bachelorproef werk ik omtrent het FODMAP-arme dieet, hierbij zoek ik ‘apps/ hulpmiddelen’ voor de deelnemers. Maar graag zou ik het eerst zelf even uittesten vooraleer ik deze app aanbeveel.
  Later zou ik ook graag me specialiseren in het FODMAP-arme dieet, waarbij deze app wel handig kan zijn.
  Ik ben heel benieuwd hoe de app in zijn werking gaat, en kijk er al naaruit om de app te gaan ontdekken.

  Met vriendelijke groeten,
  Julie Van Roy

 7. Ik heb al zo’n vijf jaar last van PDS. Ik weet als geen ander hoe een aangepast dieet ervoor kan zorgen dat ik minder hier minder last van heb, maar soms blijft het lastig om hierop te letten. Ik hoop dat deze app me weer kan helpen goed op mijn eten te letten, daarom zou ik hem erg graag winnen 🙂

 8. Ik kan de app goed gebruiken : 1) omdat het fodmapdieet in België nog niet zo bekend is (en ik in België woon) ; 2) omdat ik sinds kort de diagnose van de ziekte van Bechterew heb, waarbij de reumatoloog en de fysiotherapeut het oneens zijn met elkaar : de fysiotherapeut beweert nl dat mijn pees- en bindweefselontstekingen gelieerd zijn aan een ‘lekkende darm’ en niet aan Bechterew, wat het belang van een goedfunctionerende darm nog maar eens onderlijnt en ik vooral goed het fodmapdieet verder moet volgen… 3) omdat het zo moeilijk is als alleenstaande mama met 4 kinderen om een dieet te volgen…. enorme tijdsdruk én veeleisende kinderen (op vlak van voeding, ze vreten me letterlijk kaal) en 4) omdat ik vrees dat mijn dochter (en oudste zoon ?) misschien ook PDS hebben en het dieet zo belangrijk hierin is.

 9. Ik zou enorm blij zijn met deze app. Ik ben een moeder van drie jongens en lijdt een druk leven. Mijn middelste zoon en ik hebben beiden last van onze darmen. En het is soms lastig de balans in de juiste voeding te zoeken. Ik hoop dat deze app ons kan helpen. Met vriendelijke groet, Nyrée Liam James en Bowie

 10. Ik zou de app graag willen gebruiken. Ik ben al een tijdje bezig met het FODMAP dieet en steeds blijk ik toch weer niet helemaal goed de kleine lettertjes te hebben gelezen of vergis ik me in de verschillende groenten, fruit, suikers etc. Met alle gevolgen van dien. Wat zou zo’n app met daarin ook veel Nederlandse producten een uitkomst zijn!

 11. Ik zou de app heeeeeel graag willen testen! Ik heb een grote uitdaging met boodschappen doen voor mijzelf en mijn dochter. Ik omdat ik aan het FoDMap dieet zit (natuurlijk) en mijn dochter omdat ze lactosevrij moet eten. Maar om gezonde gevarieerde voeding qua warm eten op tafel te zetten is een uitdaging. Balans tussen FoDMap-proof en geschikt voor een 4 jarige is een uitdaging 🙂 Deze app zou mij super helpen, zoals de Monash App nu al helpt.

 12. Ik ben sinds kort begonnen met het Fodmap arm dieet en na jaren buikpijn gaat het eindelijk de goede kant op!
  Ik sta alleen nog uren in de winkel te zoeken naar wat ik eigenlijk wel mag eten.
  Alle uitgeprinte lijsten moeten elke week mee tijdens het boodschappen doen, mega onhandig!
  En dan nog koop en eet ik soms wat waardoor ik weer gelijk buikpijn krijg.
  Deze app zou een fantastische uitkomst zijn!

 13. Omdat ik wel s uitgekeken ben op alles wat ik nu eet. Misschien komt er nog iets verrassends voorbij als ik alles op een app/rijtje heb!

 14. Nele Van Rompay

  Ik, als diëtiste en gezondheidsmedewerker kom bijna dagelijks in contact met mensen met het prikkelbare darmsyndroom of spastische colon. Elke dag opnieuw is het voor onze patiënten, maar ook voor ons als gezondheidsmedewerker een hele uitdaging om dit dieet op te starten.
  We proberen telkens onze patiënten hier zo goed mogelijk in te begeleiden en hen te voorzien van allerlei informatie, tips en handige tools.
  Er werd ons in het verleden dan ook al regelmatig de vraag gesteld of er computerprogramma’s of app’s bestaan die de patiënt makkelijk kan hanteren bij zijn zoektocht naar wij hij/zij nu wel of niet mag eten.
  Indien ik de app moest winnen, zou ik deze zeker gebruiken tijdens consultaties en mogelijks ook aanbevelen aan patiënten.

 15. Waarom ik deze app graag zou willen uitproberen??

  Daar kan ik heel duidelijk over zijn:
  Het is nu bijna 1,5 jaar geleden dat ik een operatie heb ondergaan aan een “flinke” bijnierschors tumor.
  Nadien bleek uit bloedonderzoek (ik bleef een zeer prikkelbare darm houden) dat ik een aantal intoleranties mbt voedsel heb, en het fodmap beperkt eten, onder begeleiding van een geweldige dieetiste, maakt mijn leven een stuk aangenamer!1

  U kunt begrijpen dat ik alle listige dingen wil uitproberen op dit gebied.

  Ik wens u veel wijsheid mbt de keuze wie de app mag gaan testen.

  Met vriendelijke groet,

  Heleen Rozema

 16. Ik zou deze app heel graag willen testen, omdat ik tot nu toe heel vaak de fout in ben gegaan. Dit voornamelijk doordat ik vaak op zakenreis ben en dus moeite heb met producten kopen in buitenlandse winkels. Zo wist ik niet dat er een keurmerk was, en in welke landen dit al in supermarkten te vinden is. Ik hoop dat het snel in Nederland te zien is!

 17. Ik zou heel graag de app willen winnen om die te kunnen gebruiken om gezondeidsredenen (vooral intolerantie voor lactose). Ik moet de dieet 6 weken lang volgen van mijn arts om te zien of ik last zal blijven hebben. Maar het is niet zo gemakkelijk, ik kan bijna niets eten want dan zwelt mijn buik onmiddellijk op. Ik kan niets meer van eten verdragen buiten gekookte aardappelen :)). Daarom zou ik willen winnen om meer te weten over Fodmap-dieet.

 18. Linda van der Stelt

  Deze app lijkt me ideaal; niet alleen voor mijn eigen domme darmen, maar omdat ik vind dat iedereen met hetzelfde probleem wel wat hulp verdient bij dit
  Fantastische Ongelooflijke Darmvriendelijke Maar Absoluut Pittige
  dieet!!

 19. Ik zou de app heel graag willen testen. Zelf heb ik al jaren iedere dag buikpijn. Naast prikkelbare darm heb ik ook de ziekte van Crohn (en reuma). Met het Fodmapdieet hoop ik dat er verlichting komt in die dagelijkse pijn.
  Omdat ik ook de ziekte van Crohn heb, wist het ziekenhuis niet of dit dieet wel de oplossing voor mij zou zijn. Maar ik wil doorzetten en het echt proberen.
  Door vermoeidheid lig ik overdag veel op bed. Ik kom net terug van boodschappen doen, maar raakte er erg gefrustreerd van dat ik niet de juiste producten kon vinden. Ben maar weer naar huis gegaan.
  Voor mij is het erg belangrijk om aan te sterken. Koken vind ik erg leuk, maar om nu de juiste producten te vinden voor mij en die ik ook kan toepassen in een gezin met man en 3 puberende kinderen vind ik lastig.
  Het zou mij heel erg helpen om minder tijd kwijt te zijn aan boodschappen doen en dat beetje energie wat ik heb kan stoppen in het bereiden van een gevarieerde gezonde en lekkere voeding voor het hele gezin.

 20. Net bezig met de herintroductie, maar er vallen producten af dat is wel duidelijk. Deze app lijkt me heel handig bij het boodschappen doen, ook na de eliminatiefase! De Fodmap foidguide is al heel handig, maar deze klinkt nog uitgebreider en praktischer. Als Apple gebruiker test ik deze app graag!!

 21. ik zou deze app graag winnen, ik heb 6 verschillende soorten voedselallergieen en heb ook nog een fodmap dieet. boodschappen doen is een hel voor mij. ik moet nu iedere keer een dikke map meenemen. een app is veel handiger. ook zou ik mijn klasgenoten wat kunnen bijleren over de fodmap en de fodmap app.

 22. Ik zou graag de app willen winnen, omdat ik veel sport en bepaalde voedingsstoffen hard nodig heb. Ik krijg vaak tips&tricks over uit wat voor voeding ik het kan halen, maar vaak zijn dat weer producten waar ik niet goed tegen kan. Het zou fijn zijn om in 1 oogopslag gelijk te kunnen zien wat ik beter wel kan nemen. Het zoeken naar alternatieven is vaak toch tijdrovend. Hoop dat de app het makkelijker kan maken 🙂

 23. Ik ben al een tijdje bekend met fodmap en weet inmiddels welke fodmaps ik moet vermijden voor een rustige buik.
  Toch blijft het een uitdaging dit in het dagelijks leven toe te passen omdat producten hun ingredienten veranderen en je wil regelmatig ook eens wat nieuws uit proberen om te eten.
  Letten op fodmaps is iets wat je als pds-patiënt de rest van je leven blijft doen en de app lijkt me een daar een welkom steuntje in de rug voor!

 24. Ik zou de app dolgraag willen testen omdat ik knettergek word van de tegenstrijdige lijstjes op verschillende fodmapsites.
  Hiermee wordt boodschappen doen hopelijk minder tijdrovend.

 25. Hi redactie van FODMAP-dieet. Mijn vriend heeft afgelopen jaar het FODMAP dieet ontdekt en heeft er onwijs veel baat bij! Heel fijn maar het is ook een uitdaging in de keuken omdat ik heel erg van koken hou en altijd met van alles wil experimenteren. Jullie website en de FODMAP-stoplicht lijst hebben me heel erg bij geholpen mijn creativiteit en lol in de keuken weer terug te vinden! Bovendien hoor ik van steeds meer vrienden en vriendinnen dat ze ook klachten hebben waar FODMAP goed bij helpt, maar ze vinden het lastig zich aan het dieet te houden omdat het best moeIlijk is de juiste producten te vinden! Ik denk dat zon app echt kan helpen. Daarom zou ik het heel leuk vinden de app te testen. Groetjes, Alexandra

 26. Geertje Aikema

  Ik zou heel graag de app testen, omdat ik graag wil weten waarom mijn darmen reageren zoals ze reageren. Van sommige dingen weet ik het wel, maar er moet meer zijn.

 27. Het is heel wat überhaupt boodschappen te doen laat staan: ‘snel’ boodschappen te kunnen doen.. En nog beter als ik af en toe thuis mkan kopen en mijn vriend boodschappen kan halen dmv deze app.
  Ik ben erg veel besig met apps en internet, maar ook veel tijd kwijt met uitzoeken wat nu weer op tafel te krijgen zonder 2 pannen te koken, graag zou ik daarom deze app testen.

 28. Graag zou ik deze app testen omdat ik een alleenstaand ouder ben die meer dan veertig uur in de week moet werken om rond te kunnen komen met twee dochters waarvan er een dus last heeft van PDS. Doordat ik ik dus zo veel moet werken blijft er niet veel tijd over voor de boodschappen dus zou een hulp zeer welkom zijn zodat ik na mijn werk, de boodschappen en mijn huishouden ook nog wat tijd overhoudt om leuke dingen met mijn dochters te doen waar mogelijk

 29. Erika Kompagnie

  Als ik de app win, wil ik graag een voorbeeld zijn, om de weg te banen voor degenen die nog na ons komen. Wij zijn pioniers in de jungle van onze moderne voedselindustrie. Onze taak is het om een weg te vinden voor onze kinderen en hun kinderen. Uiteindelijk zal iedereen, die gezond wil eten, terug moeten naar de basis van de voedingsmiddelen en zo weinig mogelijk bewerkte producten moeten nemen.

 30. Een app zou zó fijn zijn! Ik ben sinds een maand aan het koken voor mijn zoon en man die beiden PDS hebben. Het is een ware uitdaging dit voor elkaar te krijgen met ook nog andere gezinsleden en een baan. Hoe vind ik mijn weg in de supermarkt en wat zijn goede alternatieven? Vaak weet ik het niet en ben heel veel tijd kwijt aan lezen van etiketten. Een app zou een uitkomst zijn!

 31. Ik Zou de app graag willen proberen. Heb al 2 jaar last van maag en darm klachten en ben sinds vorige week begonnen met het low fodmap dieet. Merk nu al dat het verlichting geeft maar het is een hele zoektocht om de juiste producten te vinden!
  Een app die hulp bied is daarom ook ideaal. Ik houd me aan bevolen om de app uit te testen

 32. Ik zie er tegenop om met het fodmap dieet te beginnen. Als ik deze App zou winnen zou het voor mij een teken zijn dat ik het gewoon moet doen!!

 33. Fodmap is 1 ding…maar een peuter met dit dieet is nog lastiger. Hoe meer apps hoe beter! Zo kan ik mijn zoontje toch zoveel mogelijk dingen laten proeven.

 34. Het zou een eer zijn om de app te testen, dit om het leven makelijker te maken met 2 kinderen van 4 en 2 jaar die heel goed reageren op het fodmap. Dit zou geweldig zijn, makkelijker boodschappen doen.

 35. Ohhh, dat zou alles vergemakkelijken. Ben net begonnen en wat een werk. Denk je eindelijk iets gevonden te hebben, dan staat er toch. Iets op het etiket wat niet mag. Wat kost het veel tijd, wat mis ik nog alle eerder gewone ingredienten.

 36. Nelleke Vermeule

  Ben sinds een aantal weken met elimineren en ben nog niet helemaal klachten vrij. Zo’n app lijkt me superhandig als extra hulpmiddel om wel klachtenvrij te worden..

 37. Net als de meeste mensen hierboven ook bezig met fodmap-dieet met diëtist. Flink aan het uitproberen maar voel me eigenlijk het beste met alle veilige dingen. Een app geeft veel rust!

 38. Bonnie Akkerman

  Sinds gisteren heb ik een IPhone.
  Dus ben de fodmap apps die ik gebruikte kwijt.
  Het zou mij en mijn zoontje erg helpen deze app te kunnen gebruiken en mee helpen met testen is iets dat ik erg graag zou doen!

 39. Ik heb de Fodmap Friendly (FF) app naar aanleiding van dit bericht direct gedownload. (Deze app is maar 1,99 euro. Een heel stuk goedkoper dan de Monash app van 7,99 euro.) De Monash app heb ik al een tijd, maar het ontbreekt in mijn inziens nog aan een aantal voedingsmiddelen. Met name op het gebied van brood en meelsoorten. De FF app claimt 50 niet eerder geteste voedingsmiddelen te tonen. Het zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de Monash app. Als ik direct mijn review mag geven over de FF app dan vraag ik mij af of deze app echt 50 extra voedingsmiddelen toont ten aanzien van de Monash app. Maar ik heb ze nog niet nageteld. 😉 Groot verschil tussen de app’s is dat de Monash app direct laat zien of het voedingsmiddel rood, oranje of groen is en als je op het voedingsmiddel klikt zie je in welke hoeveelheden. Bij de FF app moet je op het voedingsmiddel zelf klikken voordat je een “pass” of “fail” ziet en gebaseerd op 1 hoeveelheid van het voedingsmiddel. Iets minder gebruikersvriendelijk en minder accuraat, maar niet onoverkomelijk. Wat mij wel heel erg stoort aan de FF app is dat het afwijkt van de informatie van Monash! Ik betwijfel sterk of de FF app wel de juist informatie verstrekt. Een voorbeeld: de FF app geeft aan dat greek of full fat yoghurt een “pas” heeft, maar plain yoghurt een “fail” vanwege te hoge GOS. Deze informatie lijkt mij foutief. Mijn advies aan fodmap dieet volgers is om gewoon 6 euro meer te spenderen en voor de Monash app te gaan.

 40. Ik zou de app graag willen uitproberen! Ik ben een studente die zojuist is begonnen aan de eerste eliminatiefase na jarenlange klachten. Ik zou graag het onbezorgde studentenleven willen leiden en niet al te veel bezig moeten zijn met mijn voeding. De app zou uitstekend van te pas komen om mij op weg te helpen en hopelijk snel te leren wennen aan deze nieuwe leefstijl.

 41. Monique Papenborg

  Sinds ik pds heb, was ik heel erg bezig wat ik niet mocht hebben. Koken is mijn passie en had het er heel moeilijk mee. Fodmap dieet hielp wel, maar frustreerde me erg wat ik niet mocht hebben. Nu het om te draaien en kijk naar ik wel mag hebben en dit ook weet Deze App zou mij het nog een stuk makkelijk maken.

 42. Ik zou graag deze app willen winnen omdat het zo’n gedoe is om steeds lijsten mee te slepen met product namen die je vervolgens een uur staat door te zoeken voor het juiste product. Deze app zou me een hoop tijd en gedoe schelen.

 43. Jaa deze app zou hee erg goed van pas komen!! Ben nu zo 4 maanden bezig met het dieet en ik ben nog niet aan testen toe gekomen. Dit is ondat mijn darmen nog steeds niet rustig zijn en dat terwijl ik zo goed mijn best doe. Deze app zou natuurlijk zeer goed van pas komen en zou mij er hopelijk echt mee kunnen helpen.

 44. Natuurlijk zou ik graag deze app winnen! Ik verzamel alles over Fodmap! Onze dochter houdt zich al anderhalf jaar zeer strikt aan fodmap. Bij eliminatie reageerde ze op alle toevoegingen dus nu nog steeds, elke dag, houdt ze zich aan de fodmapregels van de beginfase! Best een uitdaging voor mij als moeder om voor haar en de rest van het gezin elke dag een gevarieerde maaltijd en tussendoortjes en op zijn tijd een lekker toetje of taartje klaar te maken. Ik doe het met volle overtuiging en met plezier! Dus alle info is van harte welkom!!!! Als ze volgend jaar misschien op kamers gaat kan ze de app “overnemen” en er helemaal zelf mee aan de slag!

 45. Jennifer Alles

  Sins 1 week weet ik dat ik last heb van het prikkelbare darm syndroom mijn MDL Arts heeft me geadviseerd om het fodmap dieet te gaan volgen. ik heb me hierin verdiep en ben er achter gekomen dat dit een erg lastig dieet is. Deze app zal mijn goed helpen om te leren wat ik wel en niet mag.

 46. Ik heb al zo lang ik me kan herinneren last van m’n darmen …. En blijk pds te hebben
  Nu ben ik door de mld arts op het fodmap dieet gezet maar heb geen doorverwijzing voor een diëtist gehad.
  Ik moet zeggen dat ik het heel lastig vind im dit alles alleen uit te zoeken dus wat hulp is van harte welkom!
  Ik ben heel bang dat ik te eenzijdig ga eten en de kilo’s vliegen er op het momment vanaf.

 47. Janneke van der Wal Kraak

  De online cursus ben ik gestart! Wat zou ik graag de app ook hebben.
  Dusss bij deze, ik ding mee.

  Vriendelijke groet, Janneke.

 48. Een complete overzichtelijke app zou voor veel ‘prikkelbare darm-mensen’ een uitkomst zijn. Zelf is het bij mij al jaren wisselvallig wat betreft mijn darmgezondheid. Graag zou ik uittesten of deze app wat meer stabiliteit kan bieden. Ook in mijn werk als osteopaat zie ik dagelijks darmklachten de revue passeren. Het zou super zijn als ik ook daar met deze app, op basis van eigen ervaring, mensen kan helpen!
  Ik zou hem graag testen!

 49. Ik zou graag de app willen hebben omdat ik voor mijn dochter apart kook. Zij heeft al heel lang PDS . Recent is zij via specialist is bij een Fodmap diëtiste terecht gekomen. Wij vinden het erg moeilijk om de juiste producten te vinden. Het lijkt bijna wel een wetenschap om de fodmap vrije of beperkte producten te vinden. Zo’n app lijkt mij erg handig en zou hem dan ook graag testen!

 50. Omdat ik met nogal wat mensen babbel over mijn dieet en omdat er dan bij een aantal mensen een lichtje opgaat wat hun eigen klachten betreft zou een app mooi ondersteunen bij mijn verhaal. Ik kan bovendien bij het boodschappen doen of in een restaurant checken wat ik wel/niet kan nemen.

  warme groet
  Astrid

 51. Ik heb PDS of IBS. Ben zeer geinteresseerd in fodmaps. Huisarts zegt dat het niet wetenschappelijk bewezen is. Dat maakt me niets uit. Ben op zoek naar mogelijkheden om met hulp uit te vinden waar ik niet tegen kan. Desnoods ga ik van Amsterdam op en neer naar Groningen als dat nog kan. Ben nog zoekende en studerende. App op iPhone is meer dan welkom. C. Smarius

 52. Zojuist deze app gedownload en ervoor betaald. Ik zou de app absoluut niet aanraden! Zonde van je geld. Er staat een minimaal aantal producten is en al geen enkel product wat relevant is voor de Nederlandse markt. Jammer dat jullie hier geen update/ vervolg aan hebben gegeven.

  1. Beste Gina,
   Bij producten staan enkel de producten die ze getest hebben van producenten, dat zijn er inderdaad niet veel die hier verkrijgbaar zijn. Maar onder het kopje FOOD LIST staan alle gangbare producten zoals noten, bak producten, granen, melk(vervangers) etc. Hoop dat je ze nu wel kunt vinden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *